Pokus o samovraždu viac nebude trestným činom

NETKY.SK • 10 December 2014, 16:11 • 2 min
Pokus o samovraždu viac nebude trestným činom

NAÍ DILLÍ - Indická vláda v stredu informovala parlament o rozhodnutí vyradiť pokus o samovraždu spomedzi zločinov, za ktoré v krajine hrozil pobyt vo väzení, čo by mohlo viesť k prepusteniu ľudskoprávnej aktivistky držiacej posledných 14 rokov prerušovanú hladovku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra v písomnom vyjadrení odkazuje na odporúčanie komisie pre reformu indického práva, ktorý v správe z roku 2008 príslušný zákon hodnotí ako "anachronistický" a "nežiaduci". Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je pritom India jednou z krajín, kde sú samovraždy mimoriadne časté, a v roku 2012 tu vychádzal pomer 21,1 prípadu na 100-tisíc obyvateľov.

 

Indická vláda uvádza, že počas roka 2013 v krajine spáchalo samovraždu 134 799 ľudí, o 11,9 percenta viac ako v roku 2012. Počty pokusov o samovraždu však nemá k dispozícii. Aktivistka Irom Šarmila už od roku 2000 protestuje hladovkou proti krutostiam páchaných armádou v indickom štáte Manípur, za čo ju opakovane uväznili a nútia ju prijímať potravu cez trubicu, keďže jej konanie posudzujú ako snahu zabiť sa. 

 

Podľa septembrovej správy WHO vo svete každoročne spácha samovraždu vyše 800-tisíc ľudí a v priemere sa tak niekto zabije každých 40 sekúnd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies