Pokus NASA sa chýli ku koncu, po ôsmich mesiacoch sa končí simulovaná misia na Mars

NETKY.SK • 16 September 2017, 23:03 • 2 min
Pokus NASA sa chýli ku koncu, po ôsmich mesiacoch sa končí simulovaná misia na Mars

HONOLULU - Šesť subjektov psychologického výskumu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa po ôsmich mesiacoch dostane v nedeľu "na slobodu" z pokusného zariadenia pod havajskou sopkou Mauna Kea.

slovakia

left justify in out

Dve ženy a štyria muži tak ukončia experiment, z ktorého sa NASA chcela dozvedieť viac predovšetkým o vplyve dlhodobého spolužitia určitých konkrétnych typov osobnosti na atmosféru tímu, ktorý v budúcnosti poletí na Mars.

Ide už o piaty podobný pokus v havajskom zariadení NASA, ale prvý, počas ktorého sa zreteľ kládol najmä na správne vyváženie obsadenia misie vzhľadom na psychologický profil jej členov.

Účastníci experimentu žili osem mesiacov v úplnej karanténe v zariadení s rozlohou 111 štvorcových metrov, jedli prevažne sušenú konzervovanú stravu a akákoľvek ich komunikácia s okolitým svetom bola umelo opozdená o dvadsať minút, čo je zhruba čas, ktorý potrebuje signál na to, aby sa dostal z Marsu na Zem.

Na tele mali všetci účastníci experimentu senzory, ktoré skúmali nespočetné množstvo ukazovateľov, vrátane ich nálady, aktuálnej blízkosti k iným členom posádky či výšky ich hlasu. Členovia simulovanej misie na Mars museli pravidelne absolvovať rôzne starostlivo pripravené hry, s pomocou ktorých si chceli psychológovia NASA overiť okrem iného poznatky o kompatibilite rôznych typov osobností.

Výsledky ešte bude treba starostlivo zhodnotiť, ale minimálne jedna vec je podľa Kim Binsted, šéfky vedeckého tímu experimentu, jasná už teraz: Keď sa v tíme, ktorý je odkázaný na spolužitie, objaví nejaký konflikt, väčšinou má tendenciu sa iba prehlbovať.

Jedným z výstupov experimentu by preto mohol byť poznatok, že do reálneho tímu pre misiu tohto druhu treba vybrať ľudí, ktorí sú dostatočne odolní voči stresovým situáciám, a dostatočne pragmatickí na to, aby ich dokázali spoločne riešiť.

Času na výber konkrétnych ľudí na reálnu misiu na Mars nemajú v NASA až tak veľa, ako by sa mohlo zdať. Prvá ľudská misia na Mars by sa totiž podľa aktuálnych plánov NASA mala uskutočniť najneskôr do roku 2030.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona