Pokrytie mobilným signálom je pre mestá stále dôležitejšie

NETKY.SK • 4 August 2013, 13:30 • 2 min
Pokrytie mobilným signálom je pre mestá stále dôležitejšie

BRATISLAVA - Dobré pokrytie mobilným signálom vraj patrí medzi TOP 5 faktorov ovplyvňujúcich kvalitu života v meste. Vyplýva to z najnovšej štúdie Ericssonu.

slovakia

left justify in out

Zábava na prvom mieste


Podľa rovnakej štúdie sú dôvodmi, prečo sa ľudia do miest sťahujú, predovšetkým o nákupných možnostiach a zábave. Dostupnosť nákupných centier, barov, reštaurácií, trhovísk a zábavy je na vrchole zoznamu. Do tohto zoznamu sa na 4. miesto dostala aj úroveň pokrytia mesta mobilným a internetovým signálom a čo je zaujímavé, signál predčil aj kvalitu a distribúciu vody.

Nemožno však generalizovať a označiť respondentov ako nevážiacich si dostupnosť pitnej vody - napovedá to skôr o ich pohľade na fakt, že voda by mala byť samozrejmosťou. Umiestnenie mobilného signálu do rebríčka TOP 5 vecí ovplyvňujúcich kvalitu života v meste je novinkou. Napovedá aj o tom, že internet v mobile a tabletoch je pre obyvateľov miest moderného sveta stále dôležitejší.

Doma trávime polovicu života


V globálnom meradle sa ukázalo, že ľudia vo veľkomestách trávia polovicu času vo svojich domovoch, štvrtinu v práci alebo škole a zvyšok na iných miestach. Z tohto pohľadu je dôležité, aby komunikačné riešenia fungovali najmä doma a v práci. Prieskum Ericssonu ukázal, že v priemere je so svojimi domácimi hlasovými aj dátovými službami spokojných až 70% obyvateľov miest. To je veľmi pozitívne zistenie. Podobne je na tom aj práca, kde je spokojných až 60% ľudí.

Mimo domova a práce sa však spokojnosť respondentov s kvalitou mobilného pokrytia a internetu klesá. Úroveň pokrytia je horšia v parkoch, na plážach, v nákupných centrách, na športových alebo kultúrnych podujatiach. Ešte menej spokojní sú ľudia s kvalitou mobilného a internetového pripojenia na jednom mieste, o ktorom by ste to možno ani nepredpokladali - v doprave.

Nespokojní cestujúci


Aj na Slovensku trávi veľa ľudí denne aj hodiny dopravovaním sa domov alebo do práce. V zahraničí, najmä vo veľkomestách, ktorých sa týka štúdia Ericssonu, to nie je inak. V západných krajinách sa však neprítomnosť mobilnej siete alebo Wi-Fi pripojenia na internet v doprave považuje za obmedzovanie pasažierov. Preto napríklad v takom New Yorku nájdete terminály s pripojením na internet aj v taxíkoch.

Práve počas tranferov je najviac mestskej populácie nespokojnej s mobilným pokrytím, pričom ako najhoršie bolo označené metro. Situácia je v tomto ohľade najhoršia v Mexico City, Tokiu, Londýne, Paríži a New Yorku. Lepšie dopadli hlasové služby a to predovšetkým v MHD a v lokálnych vlakoch. Úroveň internetového pokrytia však bola všeobecne hodnotená ako zlá bez ohľadu na dopravný prostriedok.

Na hlasové aj dátové služby „v pohybe“ je pritom vyvíjaný veľký tlak. Práve vtedy, cestou do práce, z práce či na výlet si väčšina ľudí pozerá e-maily, telefonuje posiela SMSky a samozrejme využíva sociálne siete. Aj preto je silný predpoklad, že práve táto oblasť mobility sa bude v budúcnosť rapídne rozvíjať.

O Slovensku zatiaľ nie je reč


Bolo by zaujímavé podobný prieskum spraviť v slovenských mestách. Je pravdepodobné, že “naše” výsledky by sa od tých zahraničných značne líšili (v pozitívnom zmysle), keďže používanie internetu v mobile je stále doménou najmä mladších ročníkov. Ostatná väčšina stále využíva predovšetkým hlasové služby, ktorých dostupnosť je na Slovensku na veľmi vysokej úrovni.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies