FOTO Korunná princezná Švédska pokrstila najmenšieho kráľovského potomka

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 18:02 • 2 min
FOTO Korunná princezná Švédska pokrstila najmenšieho kráľovského potomka

ŠTOKHOLM - Švédska korunná princezná Viktória a jej manžel princ Daniel dnes pokrstili syna Oscara. Obrad, ktorý celebrovala arcibiskupka Antje Jackelén, sa konal v kaplnke kráľovského paláca v Štokholme a použili pri ňom vodu z prameňa na ostrove Öland.

slovakia

left justify in out

Krstnými rodičmi malého princa, ktorý má titul vojvoda zo Skane, sa stali jeho teta, princezná Madeleine, dánsky korunný princ Frederik, nórska korunná princezná Mette-Marit, bratranec princeznej Viktórie Oscar Magnuson a bratranec jej manžela Hans Aström.


Oscar Carl Olof mal na sebe krstnú košieľku, ktorá sa v kráľovskej rodine používa už od začiatku minulého storočia. Mali ju už aj jeho sestra, princezná Estelle, či potomkovia princeznej Madeleine Leonore a Nicolas. Pokrstili v nej tiež princeznú Viktóriu, Oscarovho strýka, princa Carla Philipa, či švédskeho kráľa Karla XVI. Gustáva. Medzi hosťami nechýbali ani kráľovná Silvia či manželka Carla Philipa, princezná Sofia. Dvojica sa však zúčastnila na slávnosti bez syna Alexandra, ktorý sa narodil v apríli. Dátum krstu malého vojvodu zo Södermanlandu by mali ohlásiť už čoskoro.


Princ Oscar, ktorý je po svojej matke a staršej sestre Estelle tretí v rámci nástupníctva na švédsky trón, prišiel na svet 2. marca večer v štokholmskej univerzitnej nemocnici Karolinska. Bábätko po narodení vážilo 3 655 gramov a meralo 52 centimetrov. Pri pôrode bol prítomný aj Viktóriin 42-ročný manžel.


Princezná Viktória sa so svojím manželom Danielom Westlingom, ktorý bol v tom čase jej osobným trénerom, dala dokopy v roku 2002. Dvojica sa zasnúbila v roku 2009 a v nasledujúcom roku sa zosobášila. Westlingovi udelili tituly princ a tiež vojvoda z Västergötlandu.


Viktória je švédskou korunnou princeznou, a teda prvou v rámci nástupníctva na trón, na ktorom od roku 1973 sedí jej otec, švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Švédsko ešte v roku 1980 pozmenilo ústavu tak, aby sa následníkom trónu automaticky stal prvý kráľovský potomok bez ohľadu na pohlavie. Až dovtedy takýto nárok prislúchal výlučne mužským potomkom.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies