Pokračujúce oteplenie môže vystupňovať hrozbu lavínových zosuvov

NETKY.SK • 21 December 2010, 08:46 • 2 min
Pokračujúce oteplenie môže vystupňovať hrozbu lavínových zosuvov

Pokračujúce oteplenie môže vystupňovať hrozbu lavínových zosuvov

slovakia

left justify in out

img

Vo všetkých slovenských pohoriach je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Juraj Settey, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.

„Silný vietor previeva a ukladá sneh do žľabov a na záveterné úbočia, kde sa nachádzajú a naďalej tvoria málo stabilné, snehové dosky, vankúše a preveje,“ spresnil Settey s tým, že uvoľnenie lavín hrozí pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky strmých svahov so sklonom nad 40 stupňov. Ojedinele je možný aj samovoľný výskyt menších lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno, miestami hmlisto. Pri pokračujúcom oteplení sa teplota vzduchu pohybovala od -7 do -1 stupňa Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý, vo vysokých polohách Tatier silný prevažne západný vietor s rýchlosťou v nárazoch nad 55 km/h. Počas uplynulých 24 hodín sneh nepripadol.

Snehová pokrývka má celkovo podpriemernú hrúbku. Niektoré horské hrebene a chrbty sú vyfúkané až na trávnatý a skalnatý podklad. V exponovaných častiach terénu sa nachádzajú nestabilné snehové útvary z previateho snehu. SLP HZS upozorňuje pri pokračujúcom oteplení na stupňovanie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona