Pokračuje odvolacie konanie s Volodymyrom Y. v prípade legalizácie príjmov

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 12:28 • 2 min
Pokračuje odvolacie konanie s Volodymyrom Y. v prípade legalizácie príjmov

Pokračuje odvolacie konanie s Volodymyrom Y. v prípade legalizácie príjmov

slovakia

left justify in out

img

Po piatich dňoch pokračuje na Krajskom súde (KS) v Bratislave odvolacie konanie s Volodymyrom Y., ktorý je považovaný za bossa ukrajinsko-slovenského zločineckého gangu. Naposledy sa konalo 8. júla, obžalovaný vtedy podal námietku zaujatosti voči členovi senátu KS, ktorý ho v inom prípade odsúdil na doživotie. Senát námietku zamietol, Volodymyr Y. si však ponechal lehotu troch pracovných dní na podanie sťažnosti.
      Vo väzbe bol tento bývalý ukrajinský boxer od 13. júna 2002 štyri roky a po ich vypršaní bol okamžite vzatý opätovne do väzby v inej veci (obvinenie z ďalšej, piatej vraždy, pozn. TASR). Za kauzu legalizácie príjmov z trestnej činnosti ho Okresný súd Bratislava II opätovne v apríli tohto roku zatiaľ neprávoplatne odsúdil na štyri roky. Odvolacie konanie v tejto veci je na KS vytýčené práve nadnes a ak by vyšší súd verdikt správoplatnil, trest si Ukrajinec relatívne už odpykal väzbou.
      Odsudzujúci verdikt Okresného súdu Bratislava II v kauze legalizácie príjmov - vývozu kradnutých áut do zahraničia si Volodymyr Y. vypočul už tri razy. Naposledy 12. apríla, kedy dostal za vývoz ukradnutých automobilov do zahraničia z augusta 1999 štyri roky vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Ukrajinec sa po každom rozsudku odvolal, dva razy vyššie súdy provostupňové verdikty zrušili a vrátili OS II na nové rozhodnutie.
      Volodymyra Y. v tomto prípade po prvý raz odsúdili za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti v januári 2008, vtedy dostal tri roky väzenia. Odvolací KS v Bratislave tento trest neskôr zvýšil na štyri roky. Prípad v dovolacom konaní skončil na Najvyššom súde (NS) SR, ktorý v apríli 2009 všetky dovtedajšie rozhodnutia nižších súdov zrušil a prikázal Okresnému súdu Bratislava II, aby vec znovu prerokoval a rozhodol. NS SR konštatoval, že Volodymyrovi Y. bolo v predchádzajúcom procese porušené právo na obhajobu.
      Prípadom sa tak znovu zaoberal okresný súd, ktorý 13. januára tohto roku rozhodol, že obžalovaný Ukrajinec si za organizovanie vývozu kradnutých limuzín posedí štyri roky vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Druhý verdikt prvostupňového súdu zrušil 17. marca 2010 bratislavský Krajský súd.
      Súd uznal Volodymyra Y. za vinného za to, že osobne poveril kľúčového svedka Antona K., aby odcudzené tri vozidlá značky Audi prepravil zo Slovenska cez Maďarsko do Rumunska. Úmyselne teda mal zosnovať trestnú činnosť - legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Vodičov aj s autami však zadržali v Maďarsku. "Skutok sa stal a spôsobil ho Volodymyr Y. Je pravda, že skutok bol preukázaný Volodymyrovi Y. najmä výpoveďou svedka Antona K., ktorý s ním spolupracoval a bol s ním v blízkom vzťahu," zdôvodnil posledný verdikt okresného súdu predseda senátu.
      Senát NS SR na svojom neverejnom zasadnutí 23. júna zrušil minuloročný februárový rozsudok KS v Bratislave, ktorým odsúdil na výnimočný doživotný trest odňatia slobody Volodymyra Y. považovaného za bossa ukrajinsko-slovenského gangu a jeho troch komplicov v kauze piatich vrážd. Kauza spomínaných piatich vrážd sa teda opäť vráti na nižší súd na opätovné prerokovanie.
      KS odsúdil 47-ročného Volodymyra minulý rok 27. februára na súhrnný výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Rovnaký výnimočný trest vo výkone s maximálnym stupňom stráženia po takmer dvoch rokoch pojednávaní uložil KS aj jeho trom komplicom - Bratislavčanovi Eduardovi V., ukrajinskému občanovi Vasylovi P. a Jurijovi R., keď ich senát uznal za vinných zo spáchania piatich vrážd formou spolupáchateľstva, ktorých sa dopustili v roku 1998 na svojich bývalých komplicoch, a inej závažnej trestnej činnosti. Gang Volodymyra Y. pôsobil od roku 1996 okrem Slovenska aj v Českej republike, Maďarsku, na Ukrajine, v Rumunsku a Bielorusku.
      Voči spomínanej štvorici sa v súčasnosti vedie na bratislavskom okresnom súde proces pre obvinenie zo spomínaných ďalších dvoch vrážd, ktoré mali spáchať v rokoch 1999 a 2001 v Petržalke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies