Pokračujú prípravy na cvičenie vojakov Ground Pepper 2014

NETKY.SK • 31 August 2014, 16:00 • 2 min
Pokračujú prípravy na cvičenie vojakov Ground Pepper 2014

BRATISLAVA - V Trenčíne tento týždeň pokračovali prípravy cvičenia vojakov krajín Visegrádskej štvorky a USA Ground Pepper 2014, ktoré bude tohtoročným najrozsiahlejším cvičením na našom území.

slovakia

left justify in out

Do mesta na hlavnú plánovaciu konferenciu prišlo vyše 60 odborníkov z rôznych oblastí. Hlavným lídrom konferencie bol 2. zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko. „Počas trojdňového pracovného stretnutia zúčastnení prejednali plán cvičenia, jeho logistickú podporu, ako aj technickú dohodu medzi zúčastnenými stranami,“ uviedli ozbrojené sily na svojej webovej stránke. Na plánovacej konferencii bola okrem slovenských vojakov aj delegácia zo Spoločného veliteľstva spojeneckých vojsk NATO so sídlom v Brunssume, zástupcovia maďarských obranných síl a Armády Českej republiky, ako aj americký pridelenecobrany Andrew Taylor.

 

Medzinárodné cvičenie Ground Pepper 2014 bude na jeseň vo výcvikových priestoroch na Lešti a v Kamenici nad Cirochou. Vojaci si na ňom majú precvičiť úlohy podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane NATO. K pôvodne plánovanému cvičeniu slovenských a českých vojakov sa napokon pridajú aj príslušníci ozbrojených síl Maďarska, Poľska a USA. Dovedna by malo zo zahraničia na cvičenie prísť 700 vojakov, spolu s našimi teda bude cvičiť asi 1 300 vojakov.

 

Cieľom cvičenia je zladiť a preveriť medzinárodné jednotky pri plánovaní a vedení operácie v rámci kolektívnej obrany, do ktorej by sa jednotky zapojili na základe článku 5 Washingtonskej zmluvy. Ten hovorí, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám, ktoré pristúpili k zmluve o NATO, sa bude považovať za útok proti všetkým. To znamená, že by sa museli zmobilizovať a zasiahnuť v prípade napadnutia iného členského štátu Severoatlantickej aliancie.

 

Zo slovenskej strany budú na cvičení pozemné a vzdušné sily, ako aj sily výcviku a podpory a 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Využijú leteckú techniku a približne 70 kusov kolesovej a 40 kusov pásovej techniky. Vojaci si spoločne precvičia napríklad vedenie operácie v zastavanom priestore, presuny počas vedenia bojovej operácie, kontakt s protivníkom a ochranu vlastných síl, ale aj infiltráciu a exfiltráciu jednotiek špeciálneho určenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies