AKTUALIZÁCIA: „Objednávateľom vraždy Jána Kuciaka je Marian Kočner,“ vyhlásil Zoltán Andruskó

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 10:58 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: „Objednávateľom vraždy Jána Kuciaka je Marian Kočner,“ vyhlásil Zoltán Andruskó

PEZINOK – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje aj v stredu proces v prípade objednávky vraždy novinára a prípravy vrážd prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 15:20 (25. 5. 2022)

 

Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian Kočner. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to v stredu vyhlásil Zoltán Andruskó. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

 

„Od môjho zaistenia som vypovedal, že objednávateľom Kuciakovej vraždy je Marian Kočner a sprostredkovateľom Alena Zsuzsová. Nikdy som nepovedal, že som sa mohol mýliť,“ zdôraznil Andruskó.

 

img

Zoltán Andruskó

 

Tvrdí, že Alena Zsuzsová mu na USB kľúči ukázala „profesionálne vypracované sledovanie Jána Kuciaka“.

Vypovedal, že Zsuzsová si u neho objednala aj vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

 

Mala mu doručiť Žilinkovu adresu s fotografiou a za jeho likvidáciu sľúbiť 70 000 eur. V súvislosti s prípravou vraždy mal byť v kontakte s obvineným Dušanom Kracinom. Ten mal podľa Andruskóa vedieť aj o plánovanej vražde súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a tiež bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

 

Predsedníčka senátu v stredu prerušila hlavné pojednávanie. Výsluch Andruskóa by mal pokračovať aj vo štvrtok. „Ešte nebolo ukončené ani kladenie otázok svedkovi zo strany prokuratúry. Preto to nechcem v rámci celého úkonu predčasne hodnotiť. Zjavne prejde ešte otázkami obhajoby, splnomocnencami poškodených a súdu,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

 

Pôvodný článok:

 

V prípade novinárovej vraždy je Zoltán Andruskó právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia. Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

 

img

 

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D.

 

img

 

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. Na stredajšom pojednávaní obhajuje Mariana K. advokát Martin Pohovej. V utorok (24. 5.) ho obhajoval Andrej Šabík. Predtým Marek P., ktorý má po vzatí do väzby dočasne pozastavený výkon funkcie.

 

Možno vás zaujme: Podnikateľ Norbert B. a finančník Martin K. vinu v kauze Dobytkár popreli



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies