Pokračuje proces s Jaroslavom Dobiášom (29), označovaným za Anjela smrti

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 10:07 • 2 min
Pokračuje proces s Jaroslavom Dobiášom (29), označovaným za Anjela smrti

BRATISLAVA - Výpoveďou lekárky z nemocnice na bratislavských Kramároch pokračuje dnes pred senátom Okresného súdu 1 v Bratislave pojednávanie s bývalým ošetrovateľom Jaroslavom Dobiášom.

slovakia

left justify in out

Ten mal svojej pacientke vo vážnom stave úmyselne podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku a spôsobiť jej tým smrť.
      

Jaroslav Dobiáš si vyslúžil od médií prezývku Anjel smrti. Lekárka, ktorá dnes vypovedala, mala službu v deň, keď zomrela pacientka Ľuboslava S. Pred súdom lekárka prezentovala lieky Novalgin, Esmerol, Propofol a Ebrantil, ktoré boli pacientke podané. "Všetky lieky sa podávajú venózne. O liečbe rozhoduje lekár a sestra tie lieky podáva. Podávanie liekov musí odobriť lekár a ani jeden nemôže teda podávať sestra svojvoľne," povedala mimo iného dnes svedkyňa a zdôraznila, že lieky ktoré boli podané pacientke jej neboli ordinované. "Prečo som sa pomýlil neviem," odpovedal dnes obžalovaný na otázku predsedu senátu, ako si mohol pomýliť diametrálne rozličné ampulky liekov, ktoré bývajú uložené v skrini a sú zoradené abecedne. Súd dnes ukončil dokazovanie.
      

Jaroslava Dobiáša vlani odsúdili za vraždu na 20 rokov väzenia. Voči rozsudku sa odvolal na Krajský súd v Bratislave, ktorý v súdnom konaní našiel chyby, a tak rozsudok nižšieho súdu zrušil s tým, že má znovu rozhodnúť. Nižší súd Jaroslava Dobiáša uznal 22. mája 2013 vinným z obzvlášť závažného trestného činu vraždy za to, že 10. júna 2011 úmyselne usmrtil pacientku, 63-ročnú Ľuboslavu S. podaním liekov.
      

Trest si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Senát okrem spomínaného trestu nariadil dvojročný zákaz pôsobenia v zdravotníctve a dvojročný ochranný dohľad. Súd ho odsúdil okrem vraždy aj za držanie psychotropných a omamných látok.
      

Obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči v máji zdôraznil, že neexistuje priamy dôkaz, že by Jaroslav D. zavraždil svoju pacientku. Pred súdom sa obžalovaný obhajoval tým, že pacientke chcel dať liek na zníženie bolesti, ale zmýlil sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona