Pokračuje proces s 49 obvinenými zo zlynčovania ženy

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 11:20 • 2 min
Pokračuje proces s 49 obvinenými zo zlynčovania ženy

KÁBUL - V Kábule pokračuje v nedeľu súd so 49 obžalovanými zo zabitia 27-ročnej ženy falošne obvinenej z pálenia Koránu.

slovakia

left justify in out

Proces sa začal v sobotu a jeho úvodná časť bola naživo vysielaná v štátnej televízii. Desať osôb obvinili z útoku, vraždy a nabádania k útoku. Medzi obžalovanými sú aj policajti, ktorí podľa prokuratúry zanedbali svoje povinnosti a zlynčovaniu náboženskej učenkyne používajúcej meno Farchunda nezabránili. Na nedeľňajšom pojednávaní sa majú ako svedkovia zúčastniť aj šéf kábulskej polície a hlavný vyšetrovateľ ministerstva vnútra.


V domnení že spálila Korán, Farchundu pred mešitou ubili na smrť, na čo jej telo zhodili zo strechy, prešli autom, zapálili a hodili do rieky. Predstavitelia polície medzitým vyhlásili, že tvrdenia o pálení Koránu sú nepravdivé a žena trpela nešpecifikovanou psychickou chorobou. Prípad vyvolal v Afganistane i vo svete pobúrenie a viedol k protestom v uliciach Kábulu. Demonštranti požadovali od vládnych orgánov, aby stíhali všetky zodpovedné osoby. Afganský prezident Ašraf Ghaní incident odsúdil ako "odporný" čin a nariadil vyšetrovanie.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies