Pokračuje pojednávanie vo veci vraždy Miroslava Sýkoru

NETKY.SK • 19 Október 2015, 08:22 • 2 min
Pokračuje pojednávanie vo veci vraždy Miroslava Sýkoru

BRATISLAVA - V utorok na Okresnom súde Bratislava I pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy bossa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru z roku 1997. Pred súdom stoja v prípade štyria obžalovaní. Ľuboš Ferus, ktorý býval označovaný za šéfa podsvetia v Nitre, bol podľa obžaloby organizátorom vraždy, Marek. Ľupták, Richard Benčič a Milan Majtán sa na skutku podieľali ako spolupáchatelia.

slovakia

left justify in out

Na predošlých dvoch pojednávaniach všetci štyria obžalovaní vinu odmietli. Ľuboš Ferus označil Sýkoru za svojho kamaráta a vyhlásil, že jeho smrť bola pomstou za dvojnásobnú vraždu, na ktorej sa Sýkora podieľal. Marek Ľupták pred súdom priznal, že jeho obchodným partnerom vo firme zaoberajúcej sa predajom áut bol v 90-tych rokoch Peter "Duran" Križanovič, ktorý bol tiež spájaný so Sýkorovou smrťou, zahynul však krátko po ňom pri výbuchu auta. Obžalovaný však vyhlásil, že o iných aktivitách Durana a jeho stykoch so Sýkorom vedel len z jeho rozprávania.

 

Prokurátorka následne prečítala súdu výpoveď Mareka Ľuptáka, ktorú polícii poskytol v roku 1997. V nej obžalovaný uviedol, že v roku 1996 viezol Durana do Nitry, kde sa stretli s Ľubošom Ferusom a neskôr aj Sýkorom a rozdelili si veľkú sumu peňazí. Tá, ako mu neskôr prezradil Duran, pochádzala z lúpeže VÚB banky v Nitre, pri ktorej páchatelia odcudzili 173 miliónov korún. Nespokojnosť s pomerom deľby týchto peňazí bola následne dôvodom nepriateľstva medzi Duranom a Sýkorom. Marek Ľupták sa však pred súdom od výpovede dištancoval a vyhlásil, že podpis pod ňou mu nepatrí. V priebehu utorka a stredy sú na pojednávaní naplánované výpovede svedkov, pričom na rad by mal prísť aj kľúčový svedok obžaloby Róbert T., ktorý tvrdí, že sa tiež zúčastnil na odstránení Sýkoru.

 

Podľa prokuratúry tvorili štyria obžalovaní skupinu, do ktorej patrili aj dnes už nebohí Peter Križanovič, prezývaný Duran a Radoslav L., policajt a brat Mareka L. Na vražde Sýkoru mal údajne záujem predovšetkým Duran, pričom išlo o spor o vplyv v podsvetí. Duran nakoniec zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta. Miroslava Sýkoru, zakladateľa takzvanej skupiny sýkorovcov, zastrelili vo februári 1997 na parkovisku pred bratislavským hotelom Holiday Inn. Na následky zranení zomrel v nemocnici aj jeho telesný strážca Peter R.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies