Pokračuje pojednávanie ohľadne stroskotania lode

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 09:02 • 2 min
Pokračuje pojednávanie ohľadne stroskotania lode

GROSSETO - V Taliansku v pondelok pokračuje súdne pojednávanie v prípade havárie výletnej lode Costa Concordia, ktorá si vyžiadala 32 mŕtvych a desiatky zranených.

slovakia

left justify in out

 Súd v meste Grosseto má na základe dostupných dôkazov rozhodnúť, či bude kapitán Francesco Schettino a ďalších päť členov posádky čeliť riadnemu súdnemu procesu a obvineniam zo zabitia z nedbanlivosti. Celkovo súd nariadil 40 predbežných pojednávaní, ktoré sa majú skončiť do júla tohto roku. Následne by sa mal začať proces. Na pojednávaniach sa môžu zúčastniť aj príbuzní obetí.

Medzi obvinenými je aj indonézsky kormidelník Jacob Rusli Bin, ktorý údajne zle pochopil kapitánov príkaz na manéver, čím prispel ku katastrofe. Bina budú súdiť v neprítomnosti, keďže miesto je súčasného pobytu nie je známe. Súdený je aj Roberto Ferrarini, jeden z troch šéfov spoločnosti Costa Crociere. V osudnú noc, keď loď narazila na plytčinu, bol v priamom kontakte s kapitánom, napriek tomu však neprijal potrebné opatrenia dostatočne včas. Zlyhať mala podľa kapitána aj obsluha radaru, ktorá ho nevarovala pred nebezpečným terénom nachádzajúcim sa pred plavidlom. 

Výletná loď Concordia stroskotala v piatok 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou je 32 mŕtvych a desiatky zranených. Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. V čase nárazu sa v útrobách lode nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Vrak plavidla sa stále nachádza na pobreží ostrova v Tyrhenskom mori. Príbuzní obetí žiadajú od prevádzkovateľa lode Costa Crociere odškodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona