Pokračovalo pojednávanie k nebankovkám, rozsudok by mal padnúť v novembri

NETKY.SK • 4 August 2014, 15:20 • 2 min
Pokračovalo pojednávanie k nebankovkám, rozsudok by mal padnúť v novembri

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo dnes pojednávanie v kauze skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest.

slovakia

left justify in out

Na pojednávaní sa zúčastnili obžalovaní Jozef M., Dávid B. a Patrik P. Predvolaní boli aj poslední štyria svedkovia, dostavili sa však traja, dvaja za stranu obžaloby, jeden za obhajobu a jeden sa nezúčastnil bez ospravedlnenia.
     

Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o doterajší postup pri odškodňovaní veriteľov. Svedok obhajoby na pojednávaní uviedol, že sa dozvedel o pokusoch s manipuláciou svedeckých výpovedí. Povedal, že jeden z odsúdených aktérov kauzy mal dostať od orgánov činných v trestnom konaní predlohu otázok a odpovedí, ktoré mali diskreditovať obžalovaného Jozefa M., za čo mal dostať znížený trest. Ako pre TASR uviedol zástupca žalobcu, prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, "na pojednávaní dnes neboli ťažiskoví svedkovia, bez ktorých by sa nedalo rozhodnúť. Doplnili nám niektoré ekonomické súvislosti. Výpoveď svedka obhajoby nebola prekvapujúca, bolo to dosť všeobecné, nedozvedeli sme sa, či svedok vypovedal, alebo nevypovedal podľa nejakého návodu, ale osobne si myslím, že nevypovedal podľa žiadneho návodu. Na budúcom pojednávaní bude už možné meritórne rozhodnúť".
     

Bývalý Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, Dávida B. na 11 rokov a Patrika P. na desať rokov väzenia. Najvyšší súd SR však verdikt zrušil. Finálne pojednávanie by malo na ŠTS pokračovať 18. a 19. novembra predvolaním ostatného svedka, prednesením záverečných rečí a vynesením rozsudku.
     

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od obyvateľov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (vyše 2 miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170.000 ľudí. V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur. Konkurzný správca BMG Invest František Hadušovský uviedol, že konkurz stále prebieha a nie je ukončený pre neuzavreté súdne spory. Predpokladá, že konkurz by mohol byť ukončený do konca tohto roku alebo začiatkom roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona