Pokračoval proces s migrantmi obvinenými z nepokojov v Röszke

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 17:49 • 2 min
Pokračoval proces s migrantmi obvinenými z nepokojov v Röszke

BUDAPEŠŤ - Prípad Sýrčana obvineného z organizovania vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 dnes pokračoval vypočúvaním policajtov pred tribunálom v juhomaďarskom Segedíne. Migranti pri Röszke 16. septembra napadli maďarských policajtov v snahe preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI migranti vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.


Obvineného Sýrčana považujú za hlavného organizátora nepokojov. Súd dnes vypočul troch príslušníkov budapeštianskej jednotky polície nasadenej 16. septembra 2015 popoludní v Röszke. Zhodne vypovedali, že obvinený viedol dav migrantov prostredníctvom megafónu.


Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Policajti súdu uviedli, že nemohli voči nim zasiahnuť, pretože migranti boli na srbskom území. Preto sa stiahli v nádeji, že sa dav upokojí. Túto chvíľu však migranti využili na to, aby prelomili zátarasy a zhruba 200 z nich ilegálne vstúpilo na maďarské územie.


Prokuratúra obvinila okrem uvedeného Sýrčana ešte ďalších osem občanov Sýrie a jedného Iračana nielen z účasti na masových nepokojoch ale aj z ilegálneho prekročenia hraničných zábran. Medzi obvinenými je aj jedna žena. V ich prípade pokračovalo takisto dnes pojednávanie na okresnom súde v Segedíne. Verdikt vynesie súd neskôr.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona