Pokračoval proces s časťou skupiny sýkorovcov

NETKY.SK • 16 Február 2015, 18:36 • 2 min
Pokračoval proces s časťou skupiny sýkorovcov

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom matky zavraždeného Romana Deáka pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališ, zvaného Kýbel. Podnikateľ Marek Trajter, ktorého prokurátor žaluje ako objednávateľa Deákovej vraždy, matke do očí povedal, že s jeho smrťou nemá nič spoločné.

slovakia

left justify in out

Výsluch matky, ktorý trval viac ako štyri hodiny, obsahoval rôzne informácie o synovi a jeho aktivitách. Napríklad uviedla, že s bratmi Diničovcami, ktorých tiež mali zavraždiť „sýkorovci“, mali spoločnú firmu. Syn pred smrťou obchodoval s minerálnou vodou, riešil výstavbu obytného domu na Dlhých Dieloch v Bratislave. Mal firmy, ktoré sa zaoberali reštauračnými službami. Vlastnil pozemky v Lozorne a mal viacero áut. Majetok sa po jeho smrti „rozišiel“, oni z toho nemali nič. Povedala, že syn mal uzavretú životnú poistku na desať miliónov korún a po jeho smrti peniaze dostala matka jeho dcéry. Deákova matka ďalej uviedla, že štúdiom istých dokumentov prišla na to, že syn a obžalovaný podnikateľ Marek Trajter mali niečo spoločné s aktivitami istej skupiny ľudí okolo kolkovania peňazí pri rozpade federácie. Podľa vyjadrenia svedkyne mal do akcie investovať istý Čech asi 70 miliónov korún a keď zomrel, ďalší ľudia sa domáhajú ich vrátenia a ona s manželom majú strach. 


Na opakovanú otázku súdu, z akých dokumentov informácie čerpala, matka odmietla špecifikovať. Obžalovaný podnikateľ Marek Trajter odmietol svoj podiel na spomínanom biznise s kolkami za niekoľko miliónov, pretože v tom čase mal necelých 22 rokov a bol zamestnaný u svojej matky. 


Podnikateľ, ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, bol so zavraždeným Deákom kamarát a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech. Tvrdí, že vie pôvod svojho majetku dokladovať a kriminálnym spôsobom nezískal ani korunu. Tvrdí, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur. 

 

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí, ale na lavici obžalovaných sú iba dvaja. Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom Biháry, zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef Roháč, ktorého opäť držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Rovnako v neprítomnosti sa pojednáva aj proti Alojzovi Kromkovi, zvanému Čistič a najnovšie o možnosť nezúčastňovať sa na pojednávaní požiadal aj Martin K., ktorý jediný sa na začiatku procesu priznal. 


Róbert Lališ alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka. 


Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 19. februára výsluchom ďalšieho svedka. Ten robil Kýblovi ochrankára a je už vo výkone trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona