Pokračoval proces s časťou skupiny sýkorovcov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 16:40 • 2 min
Pokračoval proces s časťou skupiny sýkorovcov

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom obžalovaných pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Súd dokončil výsluch podnikateľa Mareka Trajtera, ktorého prokurátor žaluje ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Zároveň sa začal výsluch obžalovaného Martina Kováča.


Podnikateľ, ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, označil obžalobu za neopodstatnenú. Podľa neho bol so zavraždeným Deákom kamarát a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech, ako tvrdí obžaloba. Vysvetlil, že na Seychelách chcel kúpiť nehnuteľnosť a podnikať, na čo potreboval tamojšie občianstvo. So zavraždeným Romanom Deákom sa rozprávali o jeho ohrození a Marek Trajter mu odporúčal, aby odišiel zo Slovenska. 


Marek Trajter tvrdí, že je nevinný a súdu povedal, že proti nemu vypovedajú tzv. kajúcnici preto, lebo ich na to nahovorili vyšetrovatelia. Marek Trajter, ktorého znalci označili za nadpriemerne inteligentného, si myslí, že dôvodom na to bola skutočnosť, lebo ho nepoznali. Vyšetrovatelia podľa neho nevedeli, že podniká legálne, vie pôvod svojho majetku dokladovať a kriminálnym spôsobom nezískal ani korunu. Nezískal ani smrťou Romana Deáka, s ktorým boli kamaráti. Priznal, že obžalovaného údajného bossa sýkorovcov Róberta Lališa, zvaného Kýbel, poznal asi od roku 2000 a stretávali sa na hokeji. Uviedol, že ten chodil na hokej pancierovaným autom a jeho ochrankári vždy predtým prezreli šatňu. Na otázku sudcu, prečo to robil, podľa Mareka Trajtera to bola Kýblova paranoja. Ten ho navštevoval aj v kancelárii, ale predtým jeho ochranka Marekovi Trajterovi kanceláriu neprezerala. Uviedol, že Kýbla videl naposledy koncom roku 2011. Obžalovaný podnikateľ uviedol, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur. 


Martin Kováč povedal, že pozná všetkých okrem Alojza Kromku, zvaného Čistič. Už v prvý deň pojednávania priznal vinu podľa obžaloby a na začiatku svojho výsluchu sa opakovane ospravedlnil prítomným rodičom Romana Deáka, pretože ako vodič auta s útočným komandom mal podiel na jeho smrti. 
Martin Kováč vysvetlil, že Róbert Lališ, zvaný Kýbel, bol najvyššie postaveným členom zločineckej skupiny. Tá okrem bratislavskej vetvy mala aj seneckú, skupinu na Záhorí a osobitné komando. Skupina sa zaoberala vydieraním, vyberaním výpalného a ďalšími trestnými činmi. Zisk z trestnej činnosti sa delil tak, že najprv 20 percent a neskôr 50 percent sa dávalo do spoločného fondu. Z neho sa potom kupovali zbrane, autá, technika na sledovanie a na trestnú činnosť. Martin Kováč uviedol, že v skupine sa hovorilo o vražde Deáka, za ktorú mali dostať od Mareka Trajtera 20 miliónov korún. Informáciu o objednávke dostal od Petra Havasiho, zvaného Havel. Ale nebol prítomný pri tom, ako o tejto objednávke Havasi informuje šéfa skupiny Kýbla. 


Róbert Lališ alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka. 


Obžalovaní Róbert Lališ alias Kýbel a jeho kamarát Martin Bihari, zvaný Rus, sú na úteku a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku. 


Štvrtý obžalovaný na doživotie odsúdený Alojz Kromka odmietol tvrdenie, že sa podieľal na vražde Alojza Házyho. Zo spoluobžalovaných nepozná nikoho. 

Pojednávanie pokračuje v utorok 27. januára dokončením výsluchu obžalovaného Martina Kováča.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies