Pokles zásob v USA podporil ceny ropy, cena Brentu posúva nahor

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 08:20 • 2 min
Pokles zásob v USA podporil ceny ropy, cena Brentu posúva nahor

TOKIO - Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, keď ich podporila správa amerického ministerstva energetiky o nečakanom poklese ropných zásob v USA.

slovakia

left justify in out

Zároveň ich nahor potlačil rast akciových trhov, ktoré reagovali na vyjadrenia americkej vlády, že je pripravená na rokovania s cieľom vyriešiť súčasný konflikt s Čínou po tom, ako si krajiny pohrozili vzájomným uvalením dovozných ciel na viaceré kľúčové produkty. Podporu okrem toho poskytli aj informácie o znížení produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

 

Americké ministerstvo energetiky v stredu (4.4.) oznámilo, že zásoby ropy v USA klesli v týždni do 30. marca o 4,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Kľúčové údaje ministerstva tak boli pre trhy s ropou ešte lepšie, než naznačoval odhad Amerického ropného inštitútu (API) o deň skôr.

 

Ten poukazoval na pokles zásob ropy o 3,3 milióna barelov. Analytici pritom očakávali rast zásob a v tomto predpoklade zotrvávali aj napriek informácii API, nakoľko údaje ministerstva a ropného inštitútu sa často rozchádzajú.

 

Navyše ceny ropy podporil aj prieskum agentúry Reuters, podľa ktorého produkcia ropy zo strany OPEC klesla v marci na 11-mesačné minimum. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júnovým kontraktom vzrástla do 7.45 h SELČ o 31 centov na 68,33 USD (55,66 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji dosiahla 63,63 USD/barel, čo znamená rast o 26 centov. (1 EUR = 1,2276 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies