Pokles výrobného sektora v Británii už možno dosiahol svoje dno

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:00 • 2 min
Pokles výrobného sektora v Británii už možno dosiahol svoje dno

LONDÝN - Pokles výrobného sektora v Británii už zrejme dosiahol svoje dno. Odborníci však aj napriek tomu znížili odhad jeho rastu v tomto roku a varovali pred potenciálnymi dôsledkami odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) na jej výrobné odvetvie.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews na základe prieskumu spoločnosti EEF, ktorá reprezentuje britských výrobcov a mapuje situáciu v tomto odvetví. Podľa najnovšej správy EEF produkcia britského výrobného sektora, ktorá v poslednom kvartáli 2015 klesla na najnižšiu úroveň za šesť rokov, už začala v tomto roku mierne rásť.

 

Nové objednávky od začiatku roka oproti predchádzajúcim trom mesiacom tiež mierne stúpli, čo signalizuje, že by sa mohli stabilizovať. Ale v medziročnom porovnaní ešte stále klesajú.

 

Lee Hopley, hlavný ekonóm EEF, sa preto domnieva, že výrobný sektor dosiahol svoje dno a začína sa odrážať smerom nahor, aj keď v porovnaní s minulým rokom je jeho výkon stále slabší. Vzhľadom na neistý vývoj vo svete nie jeho oživenie zaručené a hrozí opätovný pokles.

 

EEF zároveň znížila odhad rastu britskej ekonomiky v tomto roku na 1,9 % z pôvodne očakávaných 2,1 %, pričom výkon výrobného sektora sa podľa nej zvýši len o 0,6 %, a nie o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona