Pokles kurzu dolára podporil ceny ropy, problém prezásobenia trhu ale trvá

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 17:48 • 2 min
Pokles kurzu dolára podporil ceny ropy, problém prezásobenia trhu ale trvá

LONDÝN - Ceny ropy dnes zaznamenali rast, keď ich nahor potiahol pokles kurzu dolára.

slovakia

left justify in out

Aj naďalej však čelia problému nadmerných zásob komodity na svetových trhoch, čo znamená, že s výraznejším rastom cien sa v najbližšom období počítať nedá. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Trhy v posledných dňoch znervóznili najmä informácie o dohode svetových mocností a Iránu o jeho jadrovom programe. Dohoda, v rámci ktorej Teherán obmedzí svoj jadrový program, umožní krajine vrátiť sa v plnej miere na ropné trhy. Ceny ovplyvňuje aj slabé tempo rastu čínskej ekonomiky. Oba faktory mali podiel na znížení cien ropy v minulom období, pričom cena americkej ropy WTI klesla od začiatku júla už o 11 %.
     

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 16.30 h SELČ o 29 centov na 56,94 USD (52,40 eura) za barel (159 litrov) potom, ako na záver pondelkového obchodovania (20.7.) klesla o 45 centov. Za ostatný rok však cena Brentu v 10 mesiacoch poklesla, čo predstavuje najslabšie obdobie od roku 2008.
     

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v septembri narástla počas dňa o 87 centov na 51,31 USD/barel. V rámci augustového kontraktu, ktorý dnes vyprší, však cena WTI klesla pod 50 USD/barel, prvýkrát od apríla. Za celý mesiac zaznamenala zníženie o 9 USD.
     

(1 EUR = 1,0867 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies