Pokles cien sa podľa európskej metodiky prehĺbil

NETKY.SK • 14 August 2015, 10:12 • 2 min
Pokles cien sa podľa európskej metodiky prehĺbil

BRATISLAVA - Pokračujúci trend poklesu spotrebiteľských cien na Slovensku potvrdili aj údaje podľa jednotnej európskej metodiky.

slovakia

left justify in out

Ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) totiž rovnako ako podľa národnej metodiky v júli medziročne klesli o 0,2 %, kým v júni boli nižšie o 0,1 %. V priemere za posledných dvanásť mesiacov tak spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa európskej metodiky klesli o 0,2 %. V júli pritom ceny klesali aj na medzimesačnej báze a to o 0,3 %, kým v júni oproti máju boli naopak vyššie o 0,1 %.


Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, medziročne ťahá nadol spotrebiteľskej ceny najmä doprava. Ceny v sektore sa totiž oproti vlaňajšiemu júlu prepadli o 5,7 %. Klesli však aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1 % a ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %. Naopak, rástli ceny za nábytok, vybavenie domácnosti a bežnú údržbu domu o 2,4 %, vzdelávanie o 2 % a za hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,7 %. Zdraželi aj rozličné tovary a služby o 1 %, zdravotníctvo o 0,9 %, odevy a obuv a rekreácia a kultúra zhodne o 0,8 % a napokon alkohol a tabak o 0,5 %. Bez zmeny zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb.


Na medzimesačnej báze najvýraznejšie klesali ceny potravín, ktoré boli oproti júnu nižšie o 1,3 %. Zlacneli však aj odevy a obuv o 0,9 %, doprava o 0,4 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,2 %. Na druhej strane najvýraznejšie rástli ceny rekreácie a kultúry o 0,5 %. Ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií a rozličných tovarov a služieb išli nahor zhodne o 0,2 % a v zdravotníctve o 0,1 %. Medzimesačne, v júli oproti júnu, sa nemenili ceny alkoholických nápojov a tabaku, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a ani vzdelávania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies