Pokles cien ropy donútil Alžírsko znížiť výdavky takmer o desatinu

NETKY.SK • 31 August 2015, 06:56 • 2 min
Pokles cien ropy donútil Alžírsko znížiť výdavky takmer o desatinu

ALŽÍR - Alžírsko, jeden z členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), plánuje na budúci rok znížiť výdavky takmer o desatinu. Dôvodom je práve pokles cien kľúčovej komodity. Oznámila to cez víkend alžírska vláda. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda uviedla, že výdavky skreše v roku 2016 o 9 %, škrty by sa však nemali dotknúť oblastí ako zdravotníctvo, školstvo či bývanie. Alžírsko má síce devízové rezervy presahujúce 150 miliárd USD (133,12 miliardy eur) a zahraničný dlh nie je vysoký, no je silne závislé od príjmov z ropy a zemného plynu.

 

Príjmy z predaja energií sa na celkových príjmoch do rozpočtu podieľajú až 60 %. Sú tak kľúčové na zabezpečovanie mnohých dotácií. Vláda ich poskytuje na potraviny, bývanie, elektrinu či na pohonné látky s cieľom zabrániť sociálnym nepokojom. Podľa premiéra Abdalmálika Salála chce vláda v budúcom roku ušetriť financie najmä znížením počtu plánovaných infraštruktúrnych projektov.

 

(1 EUR = 1,1268 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona