Pokles cien nehnuteľností na strednom Považí sa ešte nezastavil

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:43 • 2 min
Pokles cien nehnuteľností na strednom Považí sa ešte nezastavil

Pokles cien nehnuteľností na strednom Považí sa ešte nezastavil

slovakia

left justify in out

img

Realitná kríza na strednom Považí neskončila. Naopak, ceny nehnuteľností, najmä bytov, v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava stále klesajú.
Podľa realitného makléra Martina Mikloviča podnikatelia neinvestujú do nehnuteľností, strácajú zákazky a z dôvodu finančných problémov svoje nehnuteľnosti skôr predávajú. Preto je ponuka realít väčšia ako dopyt a dochádza stále k poklesu ich cien.
"Podobne, ba ešte vypuklejšie je to s predajom najobchodovateľnejšej komodity - bytov. Ich ceny poklesli od roku 2008 v priemere o 30 až 50 %. Aj to je však individuálne a dané lokalitou. Napríklad v Púchove, kde je najnižšia nezamestnanosť zo všetkých troch okresov, sú ceny bytov vyššie ako v Považskej Bystrici či Ilave," povedal Miklovič s tým, že ceny stále mierne klesajú a nedokáže odhadnúť, kedy sa ich pokles zastaví.
Ako dodal, ceny ešte ako-tak držala výstavba diaľnice, kedy bola v regióne vyššia zamestnanosť, väčší pohyb peňazí a väčšia kúpyschopnosť obyvateľstva.
"Dokončenie diaľnice nepritiahlo do regiónu očakávaných investorov. Od jej otvorenia však uplynuli ešte len tri mesiace a navyše bolo obdobie dovoleniek. Sezóna predaja realít by sa tak mohla rozbehnúť v septembri, októbri," zdôraznil Miklovič.  
Osobitnou kapitolou je podľa neho predaj bytov. Na ten negatívne vplýva aj správanie sa bánk, ktoré pri ručení nehnuteľnosťou dávali pred dvomi - tromi rokmi pôžičky do výšky 100 %, dnes je to len 70 či 80 % ceny nehnuteľnosti.
"Byty si chcú kúpiť predovšetkým mladí ľudia na osamostatnenie sa. Nemajú však takú hotovosť, aby dokázali pokryť 20 - 30 % ceny bytu," dodal Miklovič pričom zdôraznil, že ceny pozemkov a starších rodinných domov neklesli v regióne tak výrazne, ako ceny bytov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies