Pokles cien firmám znižuje náklady, narastá tlak na zvýšenie platov

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:53 • 2 min
Pokles cien firmám znižuje náklady, narastá tlak na zvýšenie platov

BRATISLAVA - Pokračujúci pokles cien prináša zníženie nákladov firiem a taktiež tlaku na rast miezd. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Citeľný pokles je možné vnímať hlavne v cenách dopravy, ktoré sa znížili vďaka lacnejšej rope a väčšej konkurencii v autobusovej a vlakovej doprave.

slovakia

left justify in out

"Aj ekonomike nižšie ceny energií pomáhajú tým, že zlacňujú suroviny a dopravu a tým aj mnohé vstupy do výroby," konštatuje sa v tlačovej správe aliancie. Na Slovensku môže podľa podnikateľov takýto vývoj podporiť najmä energeticky náročné odvetvia ekonomiky, ako chemický, hutnícky alebo gumárenský priemysel. Na druhej strane môžu klesať zisky plynárenstva, energetiky a objem investícií do výroby energií. "Znížené náklady na dopravu či energie však na Slovensku podnikateľom často vyvažuje ich zvyšovanie na rôzne administratívne opatrenia pre časté zmeny pravidiel na trhu. To nepodporuje rozvoj podnikania, ale ekonomike uberá pridanú hodnotu, ktorá by sa mohla využiť na zvýšenie platov alebo na nové investície," uvádza PAS.


Pokles spotrebiteľských cien sa v septembri prehĺbil. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž podľa národnej metodiky boli ceny medziročne nižšie o 0,5 %, kým v predchádzajúcich dvoch mesiacoch ceny klesali zhodne o 0,2 %. Priemerný medziročný pokles cien za deväť mesiacov tohto roka tak dosiahol 0,3 %. Naďalej tak platí, že naposledy v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny na Slovensku rástli ešte koncom roka 2013. Na medziročnej báze klesajú najmä ceny v doprave, ktoré boli v septembri nižšie o 7,3 %. Medzimesačne sa v septembri oproti augustu celkové spotrebiteľské ceny znížili o 0,3 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona