Poklady lesa-huby

NETKY.SK • 27 September 2015, 17:00 • 2 min
Poklady lesa-huby

BRATISLAVA - Huby sú jedny z najstarších rastlín. Vyrastajú z podhubia v pôde a výživu získavajú z odumretých rastlín.

slovakia

left justify in out

Nízky obsah cukrov a tukov dáva hubám vlastnosti nízkokalorickej potraviny. Dva kilogramy tejto plodiny obsahujú toľko kalórií ako sto gramov šunky. 


Dôležité sú aj minerály v týchto plodinách. Najviac v nich nachádzame draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík (magnézium), síru a mnohé významné stopové prvky (takzvané nerastné vitamíny – zinok, meď, mangán, titan), ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné.


V hubách sú prítomné aj vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, biotín, kyselina pantoténová, kyselina listová) a v čerstvých aj vitamín C. Niektoré žlto sfarbené plody obsahujú karotén. 

 

Medzi najzdravšie huby patrí hliva ustricová, ktorá je dostupná po celý rok a veľmi kladne ovplyvňuje hladinu krvných tukov a cholesterolu, čo je zaujímavé pre všetky vekové kategórie. Medzi najznámejšie jedlé huby patria dubáky, hlivy, šampiňóny, kuriatka, bedle, suchohríby, kozáky, plávky.

 

Nezabudnite, že:

- V chladničke môžeme uchovať huby celé alebo prekrojené maximálne týždeň, rozkrájané len do druhého dňa, nikdy však nie v igelitovom sáčku. 
- Hubový pokrm z jedlých húb, pokiaľ bol uložený v chlade, môžeme bez obáv zohriať, lepšie je však konzumovať ho za čerstva. 
- Huby vždy dostatočne dlho tepelne upravujeme a krájame radšej na menšie kúsky, jesť ich v surovom stave sa neodporúča, hoci to niektoré recepty na šaláty predpisujú. 
- Huby by nemali jesť deti mladšie ako tri roky, dojčiace matky a ľudia, ktorí majú ťažkosti s obličkami, pečeňou, žlčníkom alebo žalúdkom. 
- Sušené huby by sa mali používať iba ako dochucovadlo, nemali by byť hlavnou zložkou jedla. 
- Huby sú ťažšie stráviteľné, preto je dobré ich stráviteľnosť zlepšiť pridaním petržlenu, pažítky, rasce, alebo citrónovej šťavy.
- Po požití húb sa nesmie piť tvrdý alkohol a pivo, či víno vo väčšom množstve.

 

V lese by sme mali zbierať iba huby, pri ktorých sme si stopercentne istí, že ich poznáme. Bohužiaľ, nie všetky jedovaté druhy sú také nápadné ako dobre známa muchotrávka červená. 

 

Pri otrave s neurčitými príznakmi, ako je škriabanie v hrdle, nutkanie na vracanie, bolesti žalúdka, závraty alebo nervové poruchy, je dobré vyvolať vracanie, aby sme čím skôr dostali huby zo žalúdka.

 

Pacient by mal byť až do príchodu lekára v pokoji. Podávame mu teplý čaj alebo čiernu kávu, pri návaloch vracania ľad. Pod odborným lekárskym dohľadom by mal podstúpiť výplach žalúdka.

 

Huby sa podávajú uvarené, surové a môžu sa použiť aj ako ozdoba. 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies