Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
31. okt. 2020Aurélia
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
27.09.2015 17:00 Relax
Poklady lesa-huby
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
27.09.2015 17:00 Relax

Poklady lesa-huby



BRATISLAVA - Huby sú jedny z najstarších rastlín. Vyrastajú z podhubia v pôde a výživu získavajú z odumretých rastlín.


Nízky obsah cukrov a tukov dáva hubám vlastnosti nízkokalorickej potraviny. Dva kilogramy tejto plodiny obsahujú toľko kalórií ako sto gramov šunky. 


Dôležité sú aj minerály v týchto plodinách. Najviac v nich nachádzame draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík (magnézium), síru a mnohé významné stopové prvky (takzvané nerastné vitamíny – zinok, meď, mangán, titan), ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné.


V hubách sú prítomné aj vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, biotín, kyselina pantoténová, kyselina listová) a v čerstvých aj vitamín C. Niektoré žlto sfarbené plody obsahujú karotén. 

 

Medzi najzdravšie huby patrí hliva ustricová, ktorá je dostupná po celý rok a veľmi kladne ovplyvňuje hladinu krvných tukov a cholesterolu, čo je zaujímavé pre všetky vekové kategórie. Medzi najznámejšie jedlé huby patria dubáky, hlivy, šampiňóny, kuriatka, bedle, suchohríby, kozáky, plávky.

 

Nezabudnite, že:

- V chladničke môžeme uchovať huby celé alebo prekrojené maximálne týždeň, rozkrájané len do druhého dňa, nikdy však nie v igelitovom sáčku. 
- Hubový pokrm z jedlých húb, pokiaľ bol uložený v chlade, môžeme bez obáv zohriať, lepšie je však konzumovať ho za čerstva. 
- Huby vždy dostatočne dlho tepelne upravujeme a krájame radšej na menšie kúsky, jesť ich v surovom stave sa neodporúča, hoci to niektoré recepty na šaláty predpisujú. 
- Huby by nemali jesť deti mladšie ako tri roky, dojčiace matky a ľudia, ktorí majú ťažkosti s obličkami, pečeňou, žlčníkom alebo žalúdkom. 
- Sušené huby by sa mali používať iba ako dochucovadlo, nemali by byť hlavnou zložkou jedla. 
- Huby sú ťažšie stráviteľné, preto je dobré ich stráviteľnosť zlepšiť pridaním petržlenu, pažítky, rasce, alebo citrónovej šťavy.
- Po požití húb sa nesmie piť tvrdý alkohol a pivo, či víno vo väčšom množstve.

 

V lese by sme mali zbierať iba huby, pri ktorých sme si stopercentne istí, že ich poznáme. Bohužiaľ, nie všetky jedovaté druhy sú také nápadné ako dobre známa muchotrávka červená. 

 

Pri otrave s neurčitými príznakmi, ako je škriabanie v hrdle, nutkanie na vracanie, bolesti žalúdka, závraty alebo nervové poruchy, je dobré vyvolať vracanie, aby sme čím skôr dostali huby zo žalúdka.

 

Pacient by mal byť až do príchodu lekára v pokoji. Podávame mu teplý čaj alebo čiernu kávu, pri návaloch vracania ľad. Pod odborným lekárskym dohľadom by mal podstúpiť výplach žalúdka.

 

Huby sa podávajú uvarené, surové a môžu sa použiť aj ako ozdoba. 



 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok