Poklad z potopenej španielskej galeóny dnes Američania pošlú do Španielska

NETKY.SK • 24 Február 2012, 12:27 • 2 min
Poklad z potopenej španielskej galeóny dnes Američania pošlú do Španielska

Poklad z potopenej španielskej galeóny dnes Američania pošlú do Španielska

slovakia

left justify in out

img

Sedemnásť ton strieborných mincí, vylovených zo španielskej galeóny, ktorú britské vojenské lode potopili v roku 1804, dnes Američania naložia do dvoch lietadiel a pošlú do Španielska. Informovali o tom americké úrady.
      Očakáva sa, že španielsky veľvyslanec v USA bude prítomný, keď budú na leteckej základni MacDill v meste Tampa na Floride nakladať do dvoch španielskych vojenských nákladných lietadiel 594.000 strieborných mincí a ďalších predmetov. 
      Španielsko nedávno vyhralo súdny spor s americkou spoločnosťou Odyssey Marine Exploration so sídlom v Tampe, ktorá objavila potopenú galeónu pri pobreží Portugalska a poklad z nej v roku 2007 vyzdvihla.
      Súdny spor zamestnal množstvo právnikov a súdy dvoch krajín, USA a Španielska a v neposlednom rade aj úrady štátu Florida. Poklad z galeóny - plachetnice španielskeho pôvodu, ktorá sa používala v 16. a 17. storočí na vojenské a dopravné účely - má hodnotu okolo pol miliardy dolárov. 
      Spoločnosť Odyssey Marine Exploration sa zaoberá pátraním po podmorských pokladoch v potopených lodiach a ich vylovením, zvyčajne sa totiž stávajú jej majetkom.
      Vydaniu pokladu do Španielska sa vo štvrtok pokúsila zabrániť peruánska vláda podaním odvolania na Najvyšší súd USA. Tvrdí, že je majiteľom mincí, pretože boli vyrazené v Peru.
      Reakcia súdu zatiaľ nie je známa, informovala agentúra Associated Press.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies