Pokazenie robota spomaľuje záchranu uviaznutých baníkov

NETKY.SK • 23 November 2010, 12:00 • 2 min
Pokazenie robota spomaľuje záchranu uviaznutých baníkov

Pokazenie robota spomaľuje záchranu uviaznutých baníkov

slovakia

left justify in out

img

Pokus zachrániť 29 novozélandských baníkov, uväznených pod zemou v uhoľnej bani po obrovskom výbuchu plynu už takmer päť dní, narazil dnes na nové problémy. Mechanický robot vo vnútri tunela sa totiž pokazil a vrstvy tvrdých skál spomalili vŕtacie práce potrebné na testovanie plynov.
      Informoval o tom policajný náčelník Gary Knowles. K explózii došlo 19. novembra v bani Pike River neďaleko mesta Atarau na západnom pobreží novozélandského Južného ostrova.
      Vojenský robot poslaný pod zem na zaznamenanie a prenos záberov, ako aj na stanovenie hladiny plynov sa pokazil pod škodlivým vplyvom vody a už sa viac nedá používať. Úrady sa snažia získať podobné roboty zo Západnej Austrálie a z USA, ktorými by nahradili pokazený prístroj.
      "Nepošlem ľudí, aby robot opravili, ak to ohrozuje ich životy," vyhlásil policajný náčelník.
      Knowles dodal, že tím, ktorý sa snaží prevŕtať otvor do banského tunela, narazil dnes v noci na "veľmi tvrdú skalu". To ešte viac spomalilo snahy urobiť cez otvor testy, či kvalita vzduchu pod zemou je dostatočne bezpečná pre záchranárov, ktorí majú zísť dolu po 29 uviaznutých baníkov.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies