Pokazené zuby nám nebude mať kto opraviť: Slovensko má málo zubárov a starnú!

NETKY.SK • 21 Január 2017, 7:28 • 2 min
Pokazené zuby nám nebude mať kto opraviť: Slovensko má málo zubárov a starnú!

BRATISLAVA - Na Slovensku môžu časom chýbať zubní lekári. Takmer polovica z vyše 3500, ktorí sú v súčasnosti registrovaní, má vyše 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Výnimkou nie sú ani 75-roční, najstarší zubný lekár má 87 rokov. "Myslím, že aj oni by si zaslúžili odpočinok a bolo by ideálnejšie, keby prax niekto po nich prebral," hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

 

Starších ako 65 rokov je 542 zubných lekárov. Viacerí zatiaľ namiesto dôchodku volia ambulanciu, keďže ich pacientov nemá kto prebrať. "Nechať prax, že tí pacienti sa viac-menej rozpŕchnu, nie je úplne najúčelnejšie," skonštatoval Moravčík. Upozorňuje, že napriek tomu, že lekári v dôchodkovom veku zatiaľ nekončia, problém to nerieši. Nových zubných lekárov totiž prichádza do zdravotníctva menej, ako ich v ňom končí.

 

Komora vidí jediné možné riešenie situácie vo výchove ich "vlastnej" generácie. "Mali by sa do škôl prijímať vo väčšom počte zubní lekári, ktorí perspektívne zostanú na Slovensku," vysvetľuje Moravčík. Na slovenských vysokých školách študujú aj mnohí ľudia zo zahraničia, ktorí však po štúdiu odchádzajú. Má ísť minimálne o tretinu študentov. Ich prijímaním fakulty podľa Moravčíka vykrývajú vysoké náklady na výučbu, keďže nie sú dostatočne dofinancované. Výučba jedného zubného lekára stojí asi 50.000 eur.

 

Komora sa nebráni ani pôsobeniu lekárov z cudziny, ak majú rovnaké vedomosti ako tí, ktorí študovali na Slovensku. "Nemáme sa prečo brániť prílevu zahraničných, ak sú dostatočne kvalitní, pretože ten nedostatok je pomerne akútny," poznamenal Moravčík. Často však podľa komory nedokážu prejsť rozdielovými skúškami, aby mohli ošetrovať našich pacientov. Pre tých, ktorí skúšky spravia, má byť Slovensko zase v mnohých prípadoch prestupnou krajinou do Európskej únie. Moravčík si preto nemyslí, že lekári z tretích krajín vedia nedostatok vyriešiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona