AKTUALIZÁCIA: Pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka pokračuje

NETKY.SK • 20 Január 2020, 10:37 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka pokračuje

PEZINOK - V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a ďalších skutkov sa dnes na Špecializovaný trestný súd v Pezinku dostavili finančník Jaroslav Haščák ako aj podnikateľ Norbert Bödör. Podľa Bödöra ho Kočner nežiadal, aby zisťoval informácie z prostredia bezpečnostných zložiek, ani pokiaľ ide o novinárov a zavraždeného Jána Kuciaka.

slovakia

left justify in out

Obaja budú vypočutí ako svedkovia

Haščák aj Bödör budú v tomto prípade vypočutí ako svedkovia. Spomedzi obžalovaných sú dnes na súde prítomní len podnikateľ Marian Kočner a tiež Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Alena Zsuzsová ešte minulý týždeň požiadali o konanie v neprítomnosti, súd im vyhovel.

 

img

Jaroslav Haščák a Norbert Bödör v súdnej sieni

 

Súdny proces
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsová a Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

 

img

Podnikateľ Jaroslav Haščák

 

Aktualizácia

Bödör potvrdil medializované informácie o tom, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je jeho príbuzný. "Moja babka a babka jeho manželky boli sesternice," uviedol a dodal, že s Gašparom sa často stretával. O pracovných záležitostiach sa však spolu podľa vlastných slov nerozprával. "Bavili sme sa aj o vražde, ale nie o priebehu vyšetrovania vraždy," povedal Bödör.

 

Bödör Kočnera pozná už 10 rokov
Pokiaľ ide o samotného Kočnera, toho podľa vlastných slov pozná približne 10 rokov. "Stretával som sa s ním nepravidelne, nemáme spolu žiadne obchodné aktivity," povedal Bödör a doplnil, že na stretnutiach s Marianom Kočnerom rozoberali rôzne témy ako politiku, kultúru, šport alebo klebety. Kočner na stretnutiach podľa svedka vyjadroval nespokojnosť s tým, ako o ňom píšu novinári. "Tvrdil, že klamú," uviedol. V tejto súvislosti tiež povedal, že s jeho projektom Na pranieri zameraným na novinárov nemal nič spoločné, aj keď o ňom vedel.

 

Vzťah Tótha a Bödöra
Na otázku prokurátora, či pozná Petra Tótha, Bödör odpovedal, že sa stretli približne trikrát v období od augusta do septembra 2018. Stretnutia údajne inicioval Tóth so zámerom zistiť, či vie Bödör nejako pomôcť Kočnerovi, ktorý bol v tom období už vo väzbe pre kauzu zmenky. Bödör mu podľa vlastných slov odpovedal, že nemá kontakty, ktoré by mu mohli pomôcť . Na poslednom septembrovom stretnutí po zadržaní Aleny Zsuzsovej mu Tóth udajne povedal, že pre Kočnera sledoval novinárov a bojí sa, že bude zatiahnutý do veci vraždy. Preto išiel následne vypovedať na políciu. "Ja som sa ho na nič nepýtal," povedal Bödör. Zároveň uviedol, že už približne dva mesiace pred zadržaním podozrivých z vraždy sa v Bratislave "verejne rozprávalo", že polícia vie, kto sú páchatelia.

 

img

 

Ďaľšie Bödörove známosti
Bödör pred súdom priznal aj známosť so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Uviedol však, že sa spolu stretávali len na športových podujatiach alebo v divadle. Trestné kauzy, ktorými sa zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry, však podľa neho neriešili. Bödör taktiež uviedol, že pozná napríklad bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka alebo bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róberta Krajmera.

 

Podľa zástupcu Kuciakovcov je Bödörova výpoveď nedôveryhodná
Právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic na margo výpovede Bödöra uviedol, že je nedôveryhodná. Komunikácia obžalovaného Mariana Kočnera s Bödörom podľa Lipšica dokazuje získavanie informácií v prospech Kočnera na polícii aj na prokuratúre.

 

O pravdivosti vyjadrení obhajoby aj obžaloby rozhodne justícia, a nie ich zástupcovia ani médiá. Súdne pojednávanie bude pokračovať aj zajtra.

 

img

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Z. Andruskó: Kuciakova vražda sa riešila na pokyn Mariana K." alebo pod hashtagom #kuciak 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies