Pojednávanie v kauze prievalu v bani Nováky odročili na jún

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:17 • 2 min
Pojednávanie v kauze prievalu v bani Nováky odročili na jún

PRIEVIDZA - Po oboznámení prítomných s listinnými dôkazmi dnes samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi odročil hlavné pojednávanie v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch na 1. a 3. júna.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval zástupca hovorcu Krajského súdu v Trenčíne Adam Petrovič.
     

"Na ďalšom pojednávaní, na ktoré bude predvolaný splnomocnenec poškodených, bude súd pokračovať v oboznamovaní s listinnými dôkazmi," spresnil Petrovič. 
     

Súd sa kauzou prievalu v bani zaoberal aj v pondelok 9. februára, pričom vypočul svedka, ktorý sa na pojednávanie predtým viackrát nedostavil. Zástupca zmenového predáka František Kubík hovoril o podmienkach na úseku z 9. novembra 2006. "Ráno sme sfárali, pozrel som si pracovisko a zistil som, že naň tečie voda. Zavolal som zmenového predáka Pastoreka a už som sa o to viac nestaral," priblížil. Podľa jeho slov sa s kolegami nechceli veľmi púšťať do roboty, aby neboli mokrí. Kedy sa objavila voda, koľko jej bolo a prečo kolektív odvolali z pracoviska, povedať nevedel.
     

Ako ešte vlani v novembri naznačil obhajca obžalovaných Peter Filip, po skončení čítania listinných dôkazov a oboznámení sa s celým spisom môže dôjsť k momentu, že dokazovanie súd vyhlási za ukončené a udelí slovo k záverečným rečiam.
     

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.
     

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.
     

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies