Pojednávanie v kauze bytovej mafie sa opäť neuskutoční, sudca je práceneschopný

NETKY.SK • 31 Január 2016, 10:02 • 2 min
Pojednávanie v kauze bytovej mafie sa opäť neuskutoční, sudca je práceneschopný

BRATISLAVA - Proces v kauze bytovej mafie, kde je hlavný obžalovaný Jozef D., ktorý o sebe tvrdí, že je policajným agentom sa na budúci týždeň napokon opäť neuskutoční.

slovakia

left justify in out

"Termín hlavného pojednávania v trestnej veci obžalovaného Jozefa D. a spol., vytýčený na 3. až 5. februára bol 25. januára zrušený. Dôvodom je dlhodobá práceneschopnosť predsedu senátu. Zrušenie termínu bolo oznámené prísediacim a všetkým procesným stranám v konaní. Nový termín hlavného pojednávania bude určený predsedom senátu po skončení PN," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Zákonným sudcom v tejto veci je sudca Okresného súdu Bratislava I Stanislav D., ktorý je disciplinárne stíhaný a môže prísť o talár a ktorý požiadal o preloženie na iný bratislavský súd. To môže skomplikovať pojednávanie v spomínanom prípade bytovej mafie.

 

Naposledy sa mal proces začať po približne roku a pol v októbri minulého roka. Jozef D. však vtedy navrhol súdu, aby získal súhlas od ministra vnútra, aby ho zbavil mlčanlivosti, a to aj na obdobie, kedy bol nielen príslušníkom, ale aj spolupracovníkom polície. Súd vtedy stanovil trojdňovú procesnú lehotu pre prokurátorku, obžalovaného Jozefa D. a advokáta s tým, že v tejto lehote pošlú návrh otázok, ktoré potom súd zašle ministerstvu vnútra, respektíve ministrovi vnútra.

 

Spisový materiál v kauze tzv. bytovej mafie je rozsiahly, má približne 12.000 strán. Nakoľko ide o nové zloženie senátu, viacerí obžalovaní požiadali dávnejšie o vykonanie dokazovania od začiatku. V marci minulého roku pre neúčasť troch obžalovaných súd v kauze nekonal. Za marcovú neúčasť na súde uložil predseda senátu hlavnému obžalovanému Jozefovi D. poriadkovú pokutu vo výške 500 eur. Po tom, ako sa pôvodný sudca a v súčasnosti obvinený Pavol D., vzdal k 1. máju minulého roku funkcie sudcu, značne to skomplikovalo doriešenie viacerých káuz, ktoré mu boli pridelené, vrátane tejto kauzy bytovej mafie.

 

Posledné pojednávanie v kauze bytovej mafie s obžalovaným Jozefom D., ktorý bol údajne agentom či príslušníkom Policajného zboru, sa konalo na začiatku marca 2014 pred Okresným súdom Bratislava I s vylúčením verejnosti. Rozhodol o tom na úvod procesu vtedajší predseda senátu Okresného súdu Bratislava I a exsudca Pavol D.

 

V kauze bytovej mafie je obžalovaných 14 osôb z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007. Jedna z obžalovaných medzičasom zomrela. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Tzv. herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy. Jozef D. pred Okresným súdom Bratislava I už v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies