Pojednávanie s bývalým kňazom pre znásilnenie bude pokračovať v marci

NETKY.SK • 18 Január 2017, 14:24 • 2 min
Pojednávanie s bývalým kňazom pre znásilnenie bude pokračovať v marci

HUMENNÉ – Na Okresnom súde v Humennom dnes pokračovalo pojednávanie s bývalým kňazom Antonom P., ktorý čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Obeťou mala byť, ešte ako dieťa, dnes 27-ročná žena zo severovýchodu Slovenska. Na dnešnom pojednávaní vypovedal ďalší svedok a znalec z odboru psychiatrie.

slovakia

left justify in out

Svedok vo výpovedi uviedol, že obžalovaného i poškodenú pozná. S bývalým kňazom sa stretol v čase, keď pôsobil ako kaplán, dodnes je s ním v kontakte. Poškodenú spoznal, keď chodieval k Antonovi P. na návštevu. Podľa jeho slov žena prichádzala na farský úrad, rovnako ako mnoho ďalších, aj mladých ľudí. Nevnímal, aby bol obžalovaný voči nej, alebo voči niekomu inému nepríjemný.

 

Svedok s poškodenou viedol iba bežné rozhovory, nepozoroval, aby na faru chodila z donútenia. Uviedol tiež, že nebadal zvýšenú náklonnosť medzi obžalovaným a poškodenou v tom čase. Mladá žena, ako tvrdí svedok, mu nikdy nehovorila o pohlavnom vzťahu medzi ňou a obžalovaným. Poškodená na margo výpovede svedka uviedla, že všetko povedal tak, aby ani neklamal.

 

Znalec z odboru psychiatrie spolu s ďalšími dvoma odborníkmi vypracoval psychiatrický a sexuologický posudok na obžalovaného. Vyšetrením u neho nezistili prítomnosť žiadnej psychickej choroby alebo poruchy a taktiež nezistili prítomnosť sexuálnej deviácie. Znalec trval na záveroch posudku, ku ktorým dospeli na základe štandardných diagnostických metód používaných vo forenznej psychiatrii a sexuológii, v celom rozsahu.

 

Poškodená ešte na pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo v máji minulého roka, vo výpovedi uviedla, že s obžalovaným sa spoznala v čase, keď bola žiačkou šiesteho ročníka. Ďalej vypovedala, kedy a ako došlo k sexuálnemu zneužitiu a neskôr aj k znásilneniu. Podľa jej slov to bolo v čase, keď ešte nedovŕšila vek 15 rokov. Žena nemá k dispozícii žiadne dôkazy, ktoré by jej obvinenia potvrdili. Trestné oznámenie sa rozhodla podať po viacerých návštevách u psychológa.

 

Obžalovaný ešte v máji 2016 pred súdom uviedol, že vinný nie je. Zároveň potvrdil, že s poškodenou má syna.

Na dnešné pojednávanie neprišli traja svedkovia. Ich účasť je na marcovom súdnom konaní nutná. V prípade preukázania viny hrozí mužovi trest odňatia slobody až na 12 rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona