Pojednávanie o tunelovaní nebankoviek opäť odročili

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 12:07 • 2 min
Pojednávanie o tunelovaní nebankoviek opäť odročili

PEZINOK – Špecializovaný trestný súd v Pezinku chce v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia vypočuť ako svedka Františka Matíka.

slovakia

left justify in out

Toho v roku 2007 v neprítomnosti odsúdil súd pre podvod v súvislosti s nebankovkou BMG Invest na 11,5 roka väzenia. Predseda senátu preto zrušil budúcotýždňový termín pojednávania a stanovil ďalší termín na 26. mája. Ak podľa neho orgány činné v trestnom konaní vyvinuli enormnú snahu na nájdenie Matíka a je len otázkou dní, kedy bude vydaný, je potrebného ho vypočuť. Je množstvo otázok, na ktoré sa ho bude súd pýtať, dodal predseda senátu. Konanie o vydanie Matíka zo Srbska sa však ešte nezačalo.


Dozorujúci prokurátor Ján Šanta s tým nesúhlasil. Podľa neho nie je najmenší dôvod na vypočutie Matíka. Netreba rušiť termín a predlžovať toto nekonečné pojednávanie, vyhlásil. Som hlboko presvedčený, že Najvyšší súd SR by na jeho výsluchu netrval a ani si neviem dosť dobre predstaviť, čo by nám mal povedať, dodal. Na jeho vypočutí ale trvá advokát Jozefa M. Peter Filip. Uviedol, že nie je síce kľúčový svedok, ale je dôležitý. Obžaloba bola podaná pred takmer desiatimi rokmi, pojednávanie je odročené o pár týždňov. Čas nemôže byť primárny, keď potrebujeme zistiť podstatné a závažné skutočnosti, dodal.


V tejto kauze prokurátor žaluje Jozefa M., Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod. Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka. Na dnešné pojednávanie prišli dvaja obžalovaný - Jozef M. a David B. Patrik P. dnes neprišiel, telefonicky sa ospravedlnil predsedovi senátu, že rieši vážne rodinné záležitosti a zabudol na termín pojednávania. Požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.


Na pojednávaní súd vypočul osobitného správcu spoločnosti Horizont, ktorý mal na starosti akvizície tejto spoločnosti na Jadrane. Bola tam spoločnosť Amfora, ktorá vyrábala nealkoholické nápoje. V jej prípade sa podarilo odvrátiť konkurz a predať ju asi za štyri milióny mariek, konštatoval osobitný správca. Ani tento správca sa nevedel vyjadriť k reálnej hodnote akcií Horizontu. Za poškodených označil „všetkých vkladateľov“.


Osobitná správkyňa konkurznej podstaty Nebankovka BMG Invest v auguste minulého roka na pojednávaní uviedla, že spoločnosť bola v strate, 30-percentný výnos nevie žiadny podnik vyrobiť. „Bol to nezmysel a z toho vznikala tá strata,“ uviedla na margo výnosov, ktoré spoločnosť sľubovala vkladateľom. Prví vkladatelia podľa jej slov na systéme získali, ale na úkor tých druhých, tých, čo tam po nich ostali. Podľa jej slov bolo v BMG asi 105-tisíc vkladateľov, ktorým pohľadávky uznali, 16-tisíc bolo duplicitných prihlášok a tie vyradili. Osobitná správkyňa si myslí, že chyba bola aj na strane daňových úradov - keď firma stále vykazovala stratu, tak na to nereagovali. „Kto stále vykazuje stratu, mal by sa do konkurzu prihlásiť sám“.


Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho v októbri 2007 zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona