Pojednávanie o tunelovaní nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia odročili

NETKY.SK • 18 November 2014, 10:41 • 2 min
Pojednávanie o tunelovaní nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia odročili

BRATISLAVA – Pojednávanie v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré malo dnes pokračovať na Špecializovanom trestnom súde, odročili. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková informovala agentúru SITA, že dôvodom je PN jedného z obžalovaných Patrika P. Pojednávanie odročili na 10. marca.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková informovala agentúru SITA, že dôvodom je PN jedného z obžalovaných Patrika P. Pojednávanie odročili na 10. marca.

 

V tejto kauze prokurátor žaluje Jozefa M., Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod. Podľa obžaloby spôsobili spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia škodu vyše 26,5 milióna eur. Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka. 


Osobitná správkyňa konkurznej podstaty Nebankovka BMG Invest v auguste na pojednávaní uviedla, že spoločnosť bola v strate, 30-percentný výnos nevie žiadny podnik vyrobiť. „Bol to nezmysel a z toho vznikala tá strata,“ uviedla na margo výnosov, ktoré spoločnosť sľubovala vkladateľom. Prví vkladatelia podľa jej slov na systéme získali, ale na úkor tých druhých, tých, čo tam po nich ostali. Podľa jej slov bolo v BMG asi 105 tisíc vkladateľov, ktorým pohľadávky uznali, 16-tisíc bolo duplicitných prihlášok a tie vyradili. Osobitná správkyňa si myslí, že chyba bola aj na strane daňových úradov - keď firma stále vykazovala stratu, tak na to nereagovali. „Kto stále vykazuje stratu, mal by sa do konkurzu prihlásiť sám.“ Podľa jej slov ťažko vyčísliť reálnu škodu v BMG. 


Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho v októbri 2007 zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies