Pojednávanie Harabinovej žaloby: Nebudem odpovedať na priblblé otázky, povedal svedok advokátovi

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 12:27 • 2 min
Pojednávanie Harabinovej žaloby: Nebudem odpovedať na priblblé otázky, povedal svedok advokátovi

BRATISLAVA – Nebudem odpovedať na priblblé otázky, povedal dnes na súde bývalý dlhoročný šéf trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Harald Stiffel právnemu zástupcovi psychiatričky Renáty Papšovej.

slovakia

left justify in out

Stalo sa to na súdnom prejednávaní žaloby šéfa NS SR a súdnej rady Štefana Harabina na RTVS a psychiatričku Renátu Papšovú za jej medializovaný výrok: „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina.“ Papšová bola ošetrujúcou lekárkou dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka (spáchal samovraždu) a Marty Laukovej (mala vážne zdravotné problémy). Advokát Tomáš Kamenec sa dnes Stiffela ako svedka pýtal, či niekedy nejaký mediálny výstup zmenil jeho názor na Harabina. Kamenec sa ohradil voči spomínanej reakcii svedka na jeho otázku, ktorý mu okrem toho povedal, že čo je ho do toho. Harabin poznamenal, že advokátovi prekáža, keď mu svedok povedal, že dáva priblblé otázky a Harabinovi sa má páčiť, keď o ňom niekto povedal, že zavinil smrť dvoch ľudí.

 

Psychiatrička Papšová povedala výrok 14. apríla 2012, keď sa zapojila do verejnej diskusie na podujatí Sudcovia o sudcoch. Výrok je teraz predmetom Harabinovej žaloby. Chce od psychiatričky vysúdiť 100-tisíc eur a ďalších 200-tisíc od RTVS - Slovenskej televízie, ktorá výrok zaznamenala a odvysielala 28. mája 2012 v relácii Reportéri. 

 

Stiffel poznal Majchráka ako dlhoročného sudcu najvyššieho súdu a mal záujem, aby členovia senátov spolu dobre vychádzali po ľudskej stránke z praktických dôvodov, aby dobre pracovali. Trestné kolégium bolo enormne preťažené, ročne vybavovali aj 1 100 vecí. Majchrák podľa jeho slov dobre vychádzal s predsedom svojho senátu Petrom Krajčovičom „Tento senát som považoval až do ochorenia doktora Majchráka za najlepší v trestnom kolégiu,“ povedal Stiffel na súde s tým, že zo senátu vychádzalo najviac judikátov, ktoré potom boli publikované v zbierke súdnych rozhodnutí. Stiffel pre zaneprázdnenie nemohol sledovať vývoj vzťahov medzi sudcami. Podľa jeho slov sa mu na jeseň 2008 z ničoho nič doslova vrútil do kancelárie Majchrák a skoro plačlivým hlasom sa začal sťažovať na zlé zaobchádzanie prvého predsedu senátu, ktorým bol Krajčovič. Stiffela to prekvapilo, lebo dovtedy nevedel o narušení ich vzťahov. Na druhý deň prišiel Krajčovič, lebo sa dopočul, že sa bol na neho Majchrák sťažovať. Stiffelovi povedal, že Majchráka neprenasleduje ani nepreťažuje prácou. Prekážalo mu len to, že Majchrák trištvrte roka nenapísal žiadne rozhodnutie, nechodil do práce a rovnaký čas neurčil žiadny termín verejného zasadnutia. Súhlasil s presunutím Majchráka do iného senátu, čo predtým Stiffel sľúbil Majchrákovi. 

 

V roku 2008 si Stiffel všimol, že Majchrák ako štíhly muž začal enormne priberať, jeden lekár mu povedal, že takto priberajú ľudia, ktorí užívajú antidepresíva. V nasledujúcom roku bol Majchrák často na PN-ke, 2. augusta 2010 mu vtedajšia ministerka spravodlivosti prerušila výkon funkcie. Zomrel 14. apríla 2011. 

Majchrák v rokoch 2008 a 2009 pracoval nielen v senáte Krajčoviča, ktorý riešil všeobecnú agendu, ale bol aj prvým predsedom senátu, ktorý vtedy prerokúval odvolania proti verdiktom Špeciálneho súdu. Práve tam sa stalo, že druhý predseda senátu Ján Mihál neustriehol lehotu väzby Jaroslava P., ktorý už bol ako údajný člen gangu Róberta O. neprávoplatne odsúdený na doživotie – museli ho pustiť z väzby. Harabin sa pýtal Stiffela, či sa zaujímal o Majchráka do „vybuchnutia“ spomínanej kauzy. Stiffel povedal, že na to nebol dôvod. Za spomínané pochybenie ani neboli žiadne dôsledky voči Majchrákovi, lebo on bol prvým predsedom senátu a túto vec pridelil na vybavenie Mihálovi. Stiffel nevie nič o vzťahoch medzi Harabinom a Majchrákom, predpokladá, že bol rovnako korektný z hľadiska kolegiálneho spolužitia ako u ostatných sudcov. O zdravotnom stave Majchráka nemal žiadnu vedomosť, hoci zmena jeho fyzického stavu a plačlivé sťažovanie sa signalizovalo, že je alebo bude chorý. Stiffel povedal, že s Harabinom mal iba pracovné a kolegiálne vzťahy. 

 

Na súde dnes vypovedal aj bývalý šéf Centra publicistiky STV Ivan Kočner a moderátor spomínaného podujatia Richard Dírer. Obaja podobne povedali, že Papšovej slová vnímali ako výrok u justícii, Kočner ho nebral ako osobný útok. Pojednávanie odročili na 17. júna, vypovedať by mala aj dcéra zosnulej sudkyne Laukovej. Dnes sa ospravedlnila, lebo je tehotná a keď sa hovorí o smrti jej matky, vníma to veľmi citlivo, čo môže zhoršovať jej zdravotný stav. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies