Pôjde bývalá šéfka Úradu práce na päť rokov do väzenia za tašku zeleniny?

NETKY.SK • 11 August 2022, 06:00 • 2 min
Pôjde bývalá šéfka Úradu práce na päť rokov do väzenia za tašku zeleniny?

BANSKÁ BYSTRICA - Trest päť rokov nepodmienečne a dva roky zákazu výkonu verejnej funkcie v stredu vymeral samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, bývalej riaditeľke Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch Zuzane K. obžalovanej z prijímania úplatkov.

slovakia

left justify in out

Rozsudok nie je právoplatný, Zuzana K. sa odvolala. Celý prípad sa týka aj Nory B., ktorá mala bývalej šéfke Úradu práce a sociálnych vecí v Piešťanoch úplatok poskytnúť.


„Obžalovanej Zuzane K. sa kládlo za vinu, že ako verejný činiteľ si nechala sľúbiť a prijala úplatok v súvislosti s obstaraním veci všeobecného záujmu. Tohto konania sa mala dopustiť najmenej v dvoch prípadoch. Nore B. sa kládlo za vinu, že v tejto súvislosti sľúbila a poskytla úplatok a tohto konania sa dopustila voči verejnému činiteľovi," konštatovala prokurátorka ÚŠP Martina Kellerová. S rozhodnutím samosudcu sa stotožnila a považuje ho za zákonné. Vzdala sa práva podať odvolanie.

 

Z domova: Policajná stránka: Nie sme riadení politikmi, to môže povedať len dezinformátor

 

img

 

Bývalá šéfka piešťanského úradu práce prijala v oboch prípadoch nepeňažné dary. V jednom zo skutkov mala v roku 2018 poskytnúť radu žiadateľke o príspevok na podnikanie Nore B., ktorej žiadosť úrad pôvodne zamietol. Prijala za to tašku so zeleninou, paradajkami či reďkovkami. Nora B. v stredu vypovedala, že nešlo o úplatok, len vzorky zeleniny, ktorú pestuje, aby videli, na čo potrebuje príspevok.

 

img

 

Obe ženy v závere pojednávania tvrdili, že sú nevinné. Obrazovo-zvukové záznamy, s ktorými sa súd oboznamoval v stredu dopoludnia, Zuzana K. spochybnila. Vykonané dôkazy podľa nej nepreukazujú skutky, ktoré jej obžaloba kladie za vinu.

„S rozsudkom absolútne nie sme spokojní, preto sme podali odvolanie do všetkých výrokov o vine a treste, ako aj voči konaniu, ktoré tomu predchádzalo. Rozhodne o tom Najvyšší súd SR," reagoval právny zástupca Zuzany K. Dalibor Kuciaň.


Noru B. obžalovanú z prečinu podplácania ŠTS odsúdil na finančný trest 300 eur. Ponechala si lehotu na odvolanie. Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhovala 24 mesiacov alebo finančný trest tisíc eur.

 

Zo sveta: Donald Trump má ďalší vážny problém. Vo veci sa dnes dostavil na newyorskú prokuratúru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona