Poisťovne už registrujú hlásenia škôd spôsobených povodňami a záplavami

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 15:31 • 2 min
Poisťovne už registrujú hlásenia škôd spôsobených povodňami a záplavami

BRATISLAVA - Rozbúrené vodné toky zaplavujúce rozsiahle oblasti na Slovensku spôsobujú nemalé škody. Podľa informácií z poisťovní už poškodení postupne nahlasujú vzniknuté škody spôsobené živlom, a to, ako zdôrazňujú poisťovne, je iba začiatok.

slovakia

left justify in out

Prezieravosť sa oplatí a šetrí peniaze. V súvislosti s aktuálnymi povodňami sa o tom presvedčil obyvateľ z Banskej Štiavnice, ktorého príbytok v týchto dňoch zaplavil rozvodnený potok. Našťastie, mal zodpovedajúce poistenie a podľa hovorkyne ČSOB Poisťovne Eriky Barkolovej si poisťovňa svoj záväzok splní. Podľa nej súčasná situácia evokuje pocity z roku 2010, keď došlo k trom povodňovým vlnám v mesiacoch máj, jún a následne august, pričom najvýraznejšie boli prvé dve vlny. Vtedy poisťovňa zaznamenala najviac v Košickom, Prešovskom a Nitrianskom kraji. Augustová vlna zasiahla Trenčiansky a Žilinský kraj, konkrétne Prievidzu a Martin.

K poisteniu patrí aj obozretnosť a povinnosť predchádzať škodám, ako aj vykonať opatrenia zabraňujúce bezprostredne hroziacim škodám. Preventívne opatrenia slúžiace na odvrátenie bezprostredného nebezpečenstva krytého poistnou zmluvou, a teda aj opatrenia zabraňujúce škodám spôsobeným povodňami, ČSOB Poisťovňa prepláca, ak vykoná poistený alebo poistník opatrenia, ktoré mohol vzhľadom na okolnosti prípadu považovať za potrebné, a to na odvrátenie bezprostredne hroziacej poistnej udalosti alebo na odvrátenie prípadne zmiernenie škody na poistenej veci zo vzniknutej poistnej udalosti. Vtedy poisťovňa uhradí takto vynaložené náklady, ak sú primerané rozsahu hroziacej škody a poistnej hodnote ohrozenej poistenej veci, avšak najviac do výšky poistnej sumy dohodnutej pre vec, ktorá bola poistnou udalosťou ohrozená.

V poisťovni Generali Slovensko si proti povodni a záplave klient môže poistiť svoj hnuteľný (domácnosť), ako aj nehnuteľný (dom, byt, rekreačná chata) majetok. V prípade komplexného majetkového poistenia má klient zabezpečenú širokú poistnú ochranu na všetky živelné riziká, medzi ktoré automaticky patrí aj poistenie voči povodni a záplave.

Allianz - Slovenská poisťovňa patrí medzi poisťovne, ktoré nezohľadňujú pri výpočte poistného lokalitu, v ktorej sa nehnuteľnosť fyzickej osoby nachádza, či sa nehnuteľnosť nachádza pár metrov od vodného toku, alebo je nehnuteľnosť postavená na kopci, alebo či bola daná lokalita v minulosti zaplavovaná. 

Za povodeň považuje poisťovňa zaplavenie miesta poistenia vodou, ktorá sa prirodzeným spôsobom vyliala z brehov povrchového vodstva alebo tieto brehy pretrhla. Pri ohradzovanom vodnom toku za breh považuje teleso hrádze. Záplava je vytvorenie súvislej vodnej plochy, ktorá určitú dobu stojí alebo prúdi v mieste poistenia a ktoré bolo spôsobené prírodnými vplyvmi. Poistenie sa vzťahuje aj na škodu spôsobenú zvýšením hladiny podzemnej vody, ktoré bolo spôsobené povodňou alebo záplavou.

Cena poistenia pre dom blízko vodného toku a rovnakého domu vzdialeného od vodného toku je rovnaká. Aby boli škody z povodne kryté, musí povodeň dosiahnuť aspoň 10-ročný maximálny prietok vody (tzv. 10-ročná voda).

TASR informovali ČSOB Poisťovňa, Generali Slovensko a Allianz-Slovenská poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies