Poisťovne sa obávajú najmä prílišnej regulácie

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 14:30 • 2 min
Poisťovne sa obávajú najmä prílišnej regulácie

BRATISLAVA - Prílišná regulácia je na špici rebríčka najobávanejších rizík v globálnom sektore poisťovníctva. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila organizácia CSFI v spolupráci so spoločnosťou PwC. Medzi riziká, ktorých sa poisťovacie spoločnosti momentálne najviac obávajú, patrí aj riziko kybernetických útokov a riziko nízkych úrokových sadzieb.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá, ktorými sa má riadiť platobná schopnosť a správanie sa trhu, by mohli sektoru privodiť nadmerné náklady a spôsobiť mu problémy s ich dodržiavaním. Najväčšie obavy vyvoláva smernica EÚ Solvency II, ktorá sa má zaviesť budúci rok. Hoci respondenti uznali prospešný vplyv prísnejšej regulácie, ich odpovede taktiež ukázali, že reguláciu mnohí považujú za nadmernú a neúnosnú.


Medzi ďalšie obavy patrí riziko makroekonomického prostredia, pri ktorom boli respondenti obozretní, najmä pokiaľ ide o jeho vyhliadky rastu. Ďalej je to aj riziko úrokových sadzieb, ktorých nízka úroveň tlačila investičné výnosy nadol, takže sporiace produkty bolo ťažšie manažovať a predávať. Riziko kybernetických útokov sa objavuje v súvislosti so zmenami v sektore, najmä pokiaľ ide o dopady nových technológií na bezpečnosť, dodávanie produktov a správu dát.


Prieskum uskutočnila organizácia CSFI v spolupráci so spoločnosťou PwC v marci a apríli 2015 medzi 806 poisťovňami a subjektmi sledujúcimi sektor poisťovníctva v 54 krajinách. Cieľom bolo zistiť, v čom vidia najväčšie riziká ohrozujúce daný sektor v najbližších dvoch až troch rokoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona