Poisťovne kráčajú s meniacou sa dobou, rozširujú ponuku poistení o kyberútoky a hrozbu terorizmu

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 08:28 • 2 min
Poisťovne kráčajú s meniacou sa dobou, rozširujú ponuku poistení o kyberútoky a hrozbu terorizmu

BRATISLAVA – Narastajúca hrozba terorizmu a kybernetických útokov výrazným spôsobom ovplyvňuje správanie sa poisťovní a bánk na trhu, ktoré sa musia jednoducho meniacej sa dobe prispôsobiť.

slovakia

left justify in out

V posledných rokoch kedy vzrástlo počet teroristických útokov po celom svete a kyberútoky ohrozujú počítače po celom svete čoraz častejšie, poisťovne a banky sa preto rozhodlirozšíriť svoju ponuku poistení. Tie majú pokryť kybernetické riziká, pri ktorých nemusí nevyhnutne dôjsť k vyrabovaniu bankových účtov ale aj nabúranie sa do firemných databáz, ktoré obsahujú citlivé informácie.  

 

„Odcudzenie dát či zneužitie osobných údajov a prístupov z počítača môže pri množstve informácií, s ktorými jednotlivci a firmy denne pracujú, spôsobiť vysoké škody. Tieto náklady sa môžu vyšplhať až do tisícok eur,“ tvrdí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko. Aj napriek tomu, že si v dnešnej dobe nevieme svoj život predstaviť bez internetu, ktorý nám neskutočne zjednodušuje každodennú prácu a šetrí čas, na zreteli treba mať však, že tento pomocník prináša so sebou aj veľké riziká v podobe zneužitia, straty či úniku dát a to z akéhokoľvek elektronického zariadenia.

 

„V súčasnom internetovom svete nič nie je zadarmo, aj návštevou na obyčajnej stránke bez klikania nechávate digitálne stopy, ktoré sa dajú využiť napríklad na spresnenie vášho profilu na internete,“ upozorňuje IT odborník Ondrej Macko z TouchIT.

 

Preto poisťovne uviedli na trh nový produkt, prostredníctvom ktorého sa môže ktokoľvek poistiť voči hackerskému útoku. Poistiť sa momentálne dajú elektronické platby, riziká nákupu cez e-shopy, zneužitie identity, poškodenie online povesti a dobrého mena spoločnosti. Základom poistenia je antivírus stiahnutý do počítača. Medzi najrozšírenejšie riziká momentálne patrí tzv. ransomware, ktorý dokáže zablokovať kompletné údaje v počítači užívateľa.

 

Ak sa k nim chce užívateľ opätovne dostať, musí zaplatiť výkupné, výmenou za sprístupnenie jeho dát v počítači. Ochranu pred kyberútokmi zabezpečuje poistenie právnej ochrany a náhrady utrpenej finančnej škody. Niektoré poisťovne, ako napríklad Axa, ho ponúkajú k poisteniu domácnosti, pričom poistenie tohto druhu sa pohybuje vo výške 36 eur za rok.

 

Slovenská poisťovňa Allianz dokonca poskytuje poistenie ochrany dát kryjúce majetkovú aj nemajetkovú ujmu pre firmy. „Súčasťou poistného krytia sú aj náklady na opatrenia, ktoré musí poistený v súvislosti s únikom dát vykonať,“ vysvetľuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz.

 

Predmetom poistenia je už aj poistenie proti teroristickým útok, keďže sa Európa stala terčom teroristického hnutia IS. Klienti sa môžu v prípade svojho plánovaného cestovania do veľkých európskych miest poistiť aj proti tomuto obrovskému riziku.

 

Je veľmi dôležité mať pripravenú vhodnú formu kompenzácie v prípade ak dôjde k teroristickému útoku. Poistenie tohto druhu zahŕňa rozšírený limit poistného plnenia za liečebné náklady vzniknuté dôsledkom teroristického činu ako pokrytie liečebných nákladov, teda náklady na ošetrenie, zákroky, hospitalizáciu, ako aj nutnú prepravu do vlasti.

 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies