Poisťovňa Dôvera začala posielať prvé ročné zúčtovania poistného

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 14:35 • 2 min
Poisťovňa Dôvera začala posielať prvé ročné zúčtovania poistného

BRATISLAVA - Zdravotná poisťovňa Dôvera začala posielať svojim klientom, samostatne zárobkovo činným osobám, prvé ročné zúčtovania poistného (RZP) za rok 2014. V najbližších dňoch by ho malo dostať viac ako 62 tisíc poistencov.

slovakia

left justify in out

Ďalšie zúčtovania bude posielať priebežne počas celého leta. Celkovo by mala vykonať RZP približne 162 tisíc poistencom. "Tak ako minulý rok, aj tento vrátime klientom preplatky z ročného zúčtovania po uplynutí 15-dňovej lehoty od doručenia zásielky. Samozrejme, za predpokladu, že budú súhlasiť s výsledkom," uviedol PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik. Z doposiaľ 62 tisíc vykonaných zúčtovaní vychádzajú preplatky na poistnom 2,5 mil. eur a nedoplatky 4,8 mil. eur.


Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v súčasnosti ročné zúčtovania spracováva, predpokladá, že ich začne posielať predposledný júlový týždeň. "Počet poistencov, u ktorých musí VšZP vykonať ročné zúčtovanie, je zatiaľ 330 tisíc. Uvedený počet sa môže meniť v závislosti od údajov, ktoré dostaneme z finančnej správy," uviedla hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Z doposiaľ známych údajov majú u štátnej poisťovne jej poistenci nedoplatky z RZP v objeme 14,4 mil. eur, preplatky v sume 5,8 mil. eur. Tieto čísla ešte nie sú konečné.


Zdravotná poisťovňa Union je aktuálne vo fáze, kedy spracováva podklady pre RZP, preto ešte podľa jej hovorkyne Judity Smatanovej nie je možné určiť ani počet poistencov, ktorým ho bude vykonávať, a tým pádom ani objem preplatkov či nedoplatkov.


Poisťovne v tomto roku dostali podklady potrebné pre zúčtovanie približne o mesiac neskôr ako vlani, posunulo sa tak aj odosielanie ročného zúčtovania. "Príčinou bolo nedodanie podkladov zo strany štátnych inštitúcií, bez ktorých nebolo možné zúčtovanie vykonať," uviedol Cehlárik. Štátna zdravotná poisťovňa hovorí, že zúčtovanie bude posielať o tri týždne neskôr ako minulý rok. "VšZP urobila všetky potrebné organizačné a technické kroky na to, aby zmiernila sklz," konštatuje Balážová.


Poisťovne musia vykonať RZP do 30. septembra 2015, pri osobách, ktoré mali odklad daňového priznania, sa tento termín posúva do 31. októbra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies