Poistencom zdravotnej poisťovne ubudnú povinnosti, staré preukazy sa už vracať nemusia

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:19 • 2 min
Poistencom zdravotnej poisťovne ubudnú povinnosti, staré preukazy sa už vracať nemusia

BRATISLAVA - Ľudia by v prípade zmeny zdravotnej poisťovne nemuseli viac vracať svoje staré preukazy poistenca. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení navrhuje túto povinnosť, za ktorej nesplnenie hrozí sankcia do 165 eur, vypustiť. Podľa rezortu ide o nadbytočnú a zbytočne zaťažujúcu povinnosť. Návrh dnes schválila vláda SR.

slovakia

left justify in out

"V prípade preukazu poistenca je tento po vrátení tak či onak znehodnotený. Po začatí využívania preukazov poistencov s čipom bude tento znefunkčnený," zdôvodnilo návrh ministerstvo. Povinnosť vrátiť preukaz po zmene zdravotnej poisťovne sa v tomto roku dotkla viac ako 113.000 ľudí, tisícky z nich tak však neurobili.

 

Novela má ľudí odbremeniť i od ďalších povinností. Vypadnúť má oznamovanie zmeny poisťovne poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, na čo podľa ministerstva poistenci často zabúdajú. Rovnako viac nebudú musieť hlásiť zdravotnej poisťovni zmenu mena, priezviska, rodného čísla a trvalého pobytu. "Údaje o štátnych občanoch SR s trvalým pobytom na území SR sú zdravotným poisťovniam poskytované v plnom rozsahu Ministerstvom vnútra SR," poukázal rezort.

 

Zmeny čakajú aj zoznamy dlžníkov. V tých majú po novom byť zaradení neplatiči s dlhom vyšším ako 100 eur, v súčasnosti je to desať eur. Zároveň sa definovalo, kto je dlžníkom.

 

Návrh novely reaguje aj na ďalšie problémy z aplikačnej praxe. Okrem iného spresňuje postup pri zmene zdravotnej poisťovne, ako aj postupy súvisiace s poskytovaním a refundovaním zdravotnej starostlivosti. Definujú sa tiež práva na náhradu nákladov zo strany zdravotnej poisťovne, dopĺňa sa preukazovanie nároku poistencov verejného zdravotného poistenia na platenie poistného štátom.

 

V prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta by novela zákona mala platiť od januára 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies