Poistencom majú ubudnúť povinnosti, staré preukazy už vracať nebudú

NETKY.SK • 19 Október 2016, 17:19 • 2 min
Poistencom majú ubudnúť povinnosti, staré preukazy už vracať nebudú

BRATISLAVA - Ľudia by v prípade zmeny zdravotnej poisťovne nemuseli viac vracať svoje staré preukazy poistenca. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení navrhuje túto povinnosť, za ktorej nesplnenie hrozí sankcia do 165 eur, od januára vypustiť. Podľa rezortu ide o nadbytočnú a zbytočne zaťažujúcu povinnosť. Poslanci NR SR dnes návrh novely posunuli do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

"V prípade preukazu poistenca je tento po vrátení tak či onak znehodnotený. Po začatí využívania preukazov poistencov s čipom bude tento znefunkčnený," zdôvodnilo návrh ministerstvo. Povinnosť vrátiť preukaz po zmene zdravotnej poisťovne sa v tomto roku dotkla viac ako 113.000 ľudí, tisícky z nich tak však neurobili.

 

Novela má ľudí odbremeniť i od ďalších povinností. Vypadnúť má oznamovanie zmeny poisťovne poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, na čo podľa ministerstva poistenci často zabúdajú. Rovnako viac nebudú musieť hlásiť zdravotnej poisťovni zmenu mena, priezviska, rodného čísla a trvalého pobytu. "Údaje o štátnych občanoch SR s trvalým pobytom na území SR sú zdravotným poisťovniam poskytované v plnom rozsahu Ministerstvom vnútra SR," poukázal rezort.

 

Zmeny čakajú aj zoznamy dlžníkov. V tých majú po novom byť zaradení neplatiči s dlhom vyšším ako 100 eur, v súčasnosti je to desať eur. Zároveň sa definovalo, kto je dlžníkom.

 

Návrh novely reaguje aj na ďalšie problémy z aplikačnej praxe. Okrem iného spresňuje postup pri zmene zdravotnej poisťovne, ako aj postupy súvisiace s poskytovaním a refundovaním zdravotnej starostlivosti. Definujú sa tiež práva na náhradu nákladov zo strany zdravotnej poisťovne, dopĺňa sa preukazovanie nároku poistencov verejného zdravotného poistenia na platenie poistného štátom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies