Pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 07:46 • 2 min
Pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje

Pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje

slovakia

left justify in out

img

Pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje. Uviedol dnes v Bratislave počas návštevy SR český prezident Václav Klaus. Podľa jeho slov vlaňajšia pôžička v objeme 110 miliárd eur je pre Grékov evidentne nesplatiteľná. Ako ekonóm a pedagóg by musel študenta, ktorý by tvrdil opak, vykázať zo skúšky alebo mu nedať zápočet.
      Klaus pred novinármi zdôraznil, že ČR sa môže správať omnoho slobodnejšie, keďže neprijala jednotnú menu euro. Podľa jeho vyjadrenia sa jeho krajina nedala zatiahnuť do tejto "šlamastiky". Prezident SR Ivan Gašparovič konštatoval, že Česi majú momentálne bez eura menšie problémy. Ako však zdôraznil, aj solidarita má určité hranice a preto súhlasí s koncepciou riešenia problémov v eurozóne, s ktorou prišla vláda SR.
      Prezidenti si vymenili názory aj na politickú situáciu vo svojich krajinách, v súčasnosti spravovaných koaličnými vládami. Český prezident považuje takéto vládnutie za zložité, prinášajúce so sebou množstvo konfliktných situácií. Momentálny stav v Česku by krízou nenazval, skôr jednou z epizód, ktoré sa budú opakovať. "A nielen u nás," poznamenal.
      Vyjadril podporu a porozumenie postoju SR k politike susedného Maďarska. Ocenil tiež racionálne správanie sa oboch štátov v otázke jadrovej energetiky. Gašparovič sa domnieva, že vývoj v tejto oblasti nie je možné zastaviť, je ale potrebné zvýšiť jadrovú bezpečnosť.  
      Podľa názoru slovenskej hlavy štátu budú ČR ako predsednícka krajina V4 a Poľsko na čele EÚ silnou dvojicou. Cení si, že zoskupenie štyroch stredoeurópskych krajín dokáže presadzovať svoje záujmy. Vzťahy medzi Slovenskom a ČR označil ako úprimné a bezprostredné. "Nemáme pred sebou čo tajiť," tvrdí Gašparovič. Informoval, že ČR je tradične najvýznamnejším hospodárskym partnerom Slovenska a to nielen z hľadiska vysokého objemu obchodnej výmeny. V minulom roku dosiahla jej výška 12 miliárd eur, čo je druhý najvyšší objem po Nemecku.
      Spolupráca funguje aj vo vede, kultúre či vo sfére školstva. Viac ako 22 tisíc slovenských študentov navštevuje české školy za rovnakých podmienok ako ich českí kolegovia. "Aj to svedčí o tom, ako sme si blízki," dodal prezident SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies