Požiar sa priblížil k výskumnému jadrovému centru, zatiaľ je 41 obetí

NETKY.SK • 4 August 2010, 06:39 • 2 min
Požiar sa priblížil k výskumnému jadrovému centru, zatiaľ je 41 obetí

Požiar sa priblížil k výskumnému jadrovému centru, zatiaľ je 41 obetí

slovakia

left justify in out

V boji proti rozsiahlym požiarom v Rusku sa situácia v niektorých oblastiach vyhrotila. V najviac zasiahnutom regióne Nižný Novgorod sa plamene priblížili k centru pre jadrový výskum v Sarove.
      Riaditeľ atómovej agentúry Rosatom Sergej Kirijenko odletel do oblasti vzdialenej približne 400 kilometrov od Moskvy, aby koordinoval záchranárske práce. V nasadení je viac ako 2200 hasičov, aby chránili centrum dôležité pre vývoj zbraní. Oznámila to dnes ruská tlačová agentúra Interfax.
      Najväčšia prírodná katastrofa v krajine za niekoľko desaťročí si vyžiadala doposiaľ najmenej 41 ľudských životov. "Je to veľká tragédia," vyhlásil šéf Kremľa Dmitrij Medvedev vo videoposolstve k národu. Prezident vyzval obyvateľov, aby si navzájom pomáhali. "Nestojte stranou, ale pomôžte každému, kto kvôli požiarom stratil domov," dodal.
      Medvedev vyhlásil v pondelok výnimočný stav v siedmich regiónoch. Tisícky požiarov v dovedna 17 regiónoch krajiny stále plne zamestnávajú hasičov. Problematická je súčasná kombinácia sucha a vetra, povedal zamestnanec civilnej ochrany. Hasičské lietadlá nemohli kvôli hustému dymu štartovať. V Nižnom Novgorode nasadila armáda 25 hasičov na padákoch, ktorí pomáhali zachrániť obyvateľov dediny obkolesenej plameňmi.
      Rusko zažíva najväčšie horúčavy a sucho za posledných 130 rokov. Teploty v metropole by mali do konca týždňa stúpnuť na viac ako 40 stupňov Celzia, hovoria meteorológovia. Sucho zničilo aj veľkú časť úrody. Škody sa odhadujú na miliardy.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies