Pohyby na trhu práce menia dynamiku rastu miezd na Slovensku

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 15:45 • 2 min
Pohyby na trhu práce menia dynamiku rastu miezd na Slovensku

BRATISLAVA - Rast miezd stabilných zamestnancov na Slovensku sa zrýchľuje od roku 2013 spolu s poklesom nezamestnanosti. Tlaky na rast miezd sa postupne zvyšujú, konštatuje vo svojom aktuálnom komentári Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

slovakia

left justify in out

Ako rada uviedla, rast miezd je ovplyvnený najmä produktivitou, inflačnými očakávaniami, či vzdialenosťou od plnej zamestnanosti. "Fluktuácia pracovníkov však môže meniť štruktúru zamestnancov a tak spomaľovať, či zrýchľovať celkovú dynamiku miezd v ekonomike a skresľovať situáciu na trhu práce," priblížila RRZ.

 

Príchod krízy v roku 2009 spôsobil prudký nárast nezamestnanosti a ako uviedla RRZ, veľká časť ľudí, ktorá prišla o prácu, boli nízkopríjmoví zamestnanci. "Zo štatistík vypadli prevažne nižšie mzdy, čo spôsobilo, že celková úroveň miezd v ekonomike sa zvýšila," doplnila rada s tým, že to kladne prispievalo k rastu miezd.

 

Opačnú situáciu ako v roku 2009 však bolo možné pozorovať od roku 2013, keď sa s poklesom nezamestnanosti začal posilňovať vplyv opätovného prílevu nižších miezd väčšieho počtu zamestnancov. "Kompozičný efekt tak v súčasnosti tlmí vyšší mzdový rast stabilných zamestnancov," tvrdí RRZ.

 

Vývoj miezd z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje aj demografický vývoj či vzdelanie. "Vo vyspelých ekonomikách je vstup pracovných síl s nižšími mzdami a odchod starších pracovníkov s vyššími mzdami bežným javom spomaľujúcim celkové mzdy v ekonomike. V slovenskej ekonomike sa tento jav objavuje postupne," približuje rada.

 

V rokoch 2004 až 2006 došlo ku generačnej výmene a najvyššiu priemernú mzdu začali dosahovať mladšie vekové kategórie. "Postupným starnutím obyvateľstva sa budú presúvať momentálne najpočetnejšie i mzdovo najsilnejšie ročníky do vyšších vekových kategórií, ktorých odchod do dôchodku bude pôsobiť na pokles mzdy," uviedla rozpočtová rada. Z hľadiska vzdelanostnej skladby pracovnej sily však pozitívne na rast mzdy pôsobí stúpajúci podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí na celkovom počte zamestnaných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies