VIDEO Pohybom vyvolaná slepota znemožní oku vidieť tieto žlté bodky

NETKY.SK • 22 December 2015, 18:00 • 2 min
VIDEO Pohybom vyvolaná slepota znemožní oku vidieť tieto žlté bodky

LONDÝN – Určite ste už videli zaujímavé očné klamy, nad ktorými ste ešte dlho premýšľali. Jeden pododne zaujímavý vám prinášame aj my.

slovakia

left justify in out

Keď sa budete sústredene pozerať na zelenú bodku, tak by ste mali zaznamenať pohybom stimulované oslepnutie. Žlté bodky by mali zmiznúť z vášho zorného uhla.

Zaujímavosťou je, že pri upriamenom pohľade na zelenú bodku zvyčajne zmiznú všetky tri žlté bodky, ale niekedy sa stratí iba jedna a inokedy zase dve. Akonáhle však odtrhnete zrak od zelenej bodky čo i len na stotinu milimetra či sekundy, tak sa vám žlté bodky znovu objavia.

 

img

Vedci Joshua J. New a Brian J. Scholl z Yale University opisujú tento jav nasledovne: "V pohybom vyvolanej slepote (Motion-induced Blindness – MIB) sa môže cieľový stimul stratiť a znova objaviť z úmyselného vedomia, keď je zobrazený spolu s celkovým pohybujúcim sa obrazom. Zmiznutie cieľového stimulu sa môže opakovať aj pri prekvapivo výrazných objektoch, aj keď sú pozorovatelia pri plnom vedomí a vedia o príslušnej manipulácii. Z tohto pohľadu je pohybom vyvolaná slepota adaptívnym výsledkom podvedomého rušenia pravdepodobných vizuálnych vnemov z vonkajšieho prostredia. Týmto spôsobom vnemový skotom ohraničuje vnímanie pohybom vyvolanej slepoty prostredníctvom rovnakého typu podvedomého deduktívneho procesu, ktorým sa vysvetľujú aj iné formy vizuálneho spracovania."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona