Pohyb zveri popri diaľniciach má zmapovať štúdia za 450.000 eur

NETKY.SK • 4 Február 2014, 16:44 • 2 min
Pohyb zveri popri diaľniciach má zmapovať štúdia za 450.000 eur

BRATISLAVA - Odpovede na to, kde majú svoje vychodené trasy medvede, rysy, jelene či srny, má poskytnúť nová štúdia.

slovakia

left justify in out

Na základe jej výsledkov sa budú potom budovať nadchody pre zvieratá ponad diaľnice. Tieto takzvané ekodukty majú zabrániť stretom zveri a motoristov.
     
Východisková migračná štúdia vybraných druhov zveri na celej sieti diaľnic by mala podľa predpokladov stáť 450.000 eur. Národná diaľničná spoločnosť už na ňu vypísala súťaž. "Tieto zvieratá majú svoje vychodené trasy, ktoré nie sú limitované ani hranicami štátov, diaľničnými poplatkami či lesným poriadkom," skonštatoval hovorca NDS Marcel Jánošík. 
     
Preto je podľa jeho slov potrebné zmapovať územia, ktoré sú pre ne prirodzeným prostredím. "Aby bol výber miesta pre budovanie nových ekoduktov efektívny," doplnil Jánošík.
     
NDS očakáva ukončenie súťaže na dodávateľa štúdie v prvom štvrťroku tohto roka. "Víťaz verejného obstarávania následne v období 3 až 5 rokov spracuje výsledky pozorovaní," avizoval Jánošík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies