Pohyb vo vysokohorskom prostredí si naďalej vyžaduje zimný výstroj

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:36 • 2 min
Pohyb vo vysokohorskom prostredí si naďalej vyžaduje zimný výstroj

Pohyb vo vysokohorskom prostredí si naďalej vyžaduje zimný výstroj

slovakia

left justify in out

img

Pohyb vo vysokohorskom prostredí Tatier si napriek úbytku snehovej pokrývky naďalej vyžaduje použitie zimného výstroja. TASR o tom dnes informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
      Vo Vysokých Tatrách sa nachádza súvislá snehová pokrývka s hrúbkou do 40 cm najmä na severných a západných expozíciách od nadmorskej výšky 1900 m. V Západných a Nízkych Tatrách väčšina nedávno napadaného snehu zmizla, nesúvislá vrstva je už iba na hrebeňoch a naviata v severných žľaboch. „V trase turistických chodníkov sa môžu miestami nachádzať snehové polia,“ spresnil Lizuch.
       „Nepríjemne premočený a prebárajúci sa sneh je nebezpečný pri pohybe predovšetkým na kamenných sutiach, kde si človek nemôže byť istý, či na snehovej pláni nestúpi do dier,“ upozornil profesionálny pracovník SLP HZS na nevyhnutnosť použitia zimného výstroja, paličiek, čakana či lezeckých mačiek.
      Snehová pokrývka sa po spomínaných intenzívnych snehových zrážkach zo začiatku septembra postupne stabilizovala. „Sneh sa roztopil a usadol. Ako sa hovorí, čo malo spadnúť, už spadlo, aktuálne preto nehrozí výskyt samovoľných lavín, iba ojedinelá možnosť zosuvu malých snehových úplazov,“ dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona