Pohreb Martina Porubjaka bude v sobotu v Brne

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 15:19 • 2 min
Pohreb Martina Porubjaka bude v sobotu v Brne

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka s divadelníkom Martinom Porubjakom bude v Brne v sobotu 4. apríla o 10:00 v krematóriu na Jihlavskej ulici.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková, pietna spomienka na Martina Porubjaka bude v sídle Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici v Bratislave v piatok 10. apríla o 11:00. Dramaturg, divadelný kritik a ponovembrový politik Martin Porubjak zomrel po ťažkej chorobe v piatok 27. marca, mal 70 rokov.

 

Martin Porubjak (8. 5. 1944, Bratislava – 27. 3. 2015, Brno) bol teatrológ, dramaturg, režisér, dramatik, prekladateľ, scenárista a publicista. Už počas štúdií divadelnej vedy na Divadelnej fakulte VŠMU, ktoré ukončil v roku 1966, sa profiloval ako jeden z najvýraznejších predstaviteľov mladej generácie, ktorá nastúpila v polovici 60. rokov 20. storočia. Prispel k zrodu generačnej platformy – činoherného súboru Divadla na korze a počas jeho krátkej existencie (1968 – 1971) sa podieľal na jeho formovaní z pozície dramaturga. V 2. polovici 60. rokov, najmä po auguste 1968, pôsobil v divadelnom oddelení Osvetového ústavu ako metodik malých javiskových foriem, kam ho priviedli aj politické postihy za názory prejavované v zaktivizovanej spoločenskej atmosfére v období normalizácie. Uvoľňujúca sa spoločenská klíma mu umožnila od roku 1983 pracovať na poste interného dramaturga Divadla Slovenského národného povstania v Martine, kde vo veľkej miere spolupracoval s režisérom Ivanom Petrovickým a neskôr i sám začal režírovať. Aj zásluhou Martina Porubjaka sa súbor martinského divadla zaradil k najangažovanejším ohniskám slovenskej činohernej tvorby, ktoré významne prispievali k spoločenským pohybom. V tomto období zároveň ako externý dramaturg a hodnotiteľ nadväzoval početné kontakty s mnohými mimobratislavskými profesionálnymi činohernými súbormi, napríklad Divadlom pre deti a mládež v Trnave, Štátnym divadlom v Košiciach, Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, Divadlom Jonáša Záborského v Prešove i s ochotníckymi súbormi. 

 

Svojimi aktivitami sa Martin Porubjak zapísal do celospoločenského povedomia aj ako jeden z lídrov revolúcie v roku 1989. Stál pri založení hnutia Verejnosť proti násiliu a v rokoch 1991 a 1992 bol podpredsedom vlády SR. V divadelnej sfére prešiel po novembri 1989 (od roku 1990) do činohry Slovenského národného divadla na post dramaturga, kde pôsobil do roku 2010. Jeho činnosť sa dodnes spája so scénami slovenských divadiel, s ktorými dramaturgicky a režijne spolupracoval (SND, MD Žilina, DJP Trnava, DJGT Zvolen a iné), i s divadlami ktoré neustále uvádzajú jeho preklady a úpravy hier. Ako dramaturg, režisér a prekladateľ pôsobil aj v mnohých českých divadlách. Po zmene režimu začal pôsobiť aj ako pedagóg (od roku 2005 profesor) na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, informoval Divadelný ústav. "Divadelnú aktivitu Martina Porubjaka po celý čas sprevádzala aj intenzívna kritická, publicistická, teoretická činnosť. Patril k našim najlepším znalcom českej divadelnej scény, sám mnohostranne rozvíjal a prehlboval česko-slovenské divadelné kontakty. V jeho osobe stratilo slovenské divadelníctvo kultúrne aj celospoločensky uznávaného tvorcu, umeleckú aj ľudskú autoritu a osobnosť angažovanú v boji za pravdu a slobodu," dodal o živote a diele Martina Porubjaka Divadelný ústav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona