Pohostenie pre šibačov

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 9:0 • 2 min
Pohostenie pre šibačov

BRATISLAVA - Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Hostine na Veľkú noc predchádza 40 dňový pôst, ktorý kresťania dodržiavajú niekoľko storočí. Či už ste držali pôst alebo nie inšpirujte sa našimi receptami a pripravte niečo dobré pre vašich šibačov.

slovakia

left justify in out

Šunkové rolky

 

Suroviny: 500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky, 150 g strúhaného syra, 4 menšie vajcia uvarené natvrdo, 2-3 strúčiky cesnaku, 100g majonézy

 

Príprava receptu: Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle. Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak a celú zmes dôkladne premiešame. Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme. Podávam s čerstvým pečivom.

 

obrazok

 

Šunkovo-syrový šalát

 

Suroviny: 400 g šunky, 4 čerstvé uhorky, 180 g syra, 3 vajcia uvarené natvrdo, 1 strúčik cesnaku, soľ, majonéza

 

Príprava receptu: Šunku a uhorky nakrájame na štvorčeky. Vajcia a syr nastrúhame na strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame v miske s pretlačeným cesnakom, soľou a majonézou.

 

obrazok

 

Syrová roláda

 

Suroviny: 12 plátkov taveného syra, 100 g najemno strúhaného syra, 100 g jemného tvarohu, 100 g masla, 9 plátkov šunky, 5 vajec, 1 lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie, najemno nasekanú petržlenovú vňať

 

Príprava receptu: Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku. Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou. Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.

 

obrazok

 

 

Veľkonočná hrudka

 

Suroviny: 1 liter mlieka, 10 vajec, 1⁄2 čajová lyžička soli, trochu čierneho korenia

 

Príprava receptu: Vajíčka s mliekom a soľou(niekto zvykne dávať aj lyžicu cukru ) za stáleho miešania varíme, keď začne hustnúť pridáme čierne korenie, kvôli deťom dávam menej. Dôležité, musíme stále miešať a je lepšie variť v hrnci s hrubším dnom. Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu, na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.

 

obrazok

 

 

Baranček

 

Suroviny: 3 vajíčka, 150 g práškového cukru, 1 kus vanilkového cukru, 5 PL horúcej vody,
5 PL oleja 150 g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 Zlatý klas, orechy, hrozienka

 

Príprava receptu: Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, horúcu vodu (nie vriacu). Na nižších otáčkach primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a zlatým klasom. Na záver už len ručne primiešame sneh a dochutíme nasekanou čokoládou, orechami plus hrozienka. Vylejeme do vymastenej, múkou vyspypanej formy barančeka. Pečieme pri 180°C cca 45 minút. Po vychladnutí vyberieme, ozdobíme práškovým cukrom.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona