BRATISLAVA – Určite Vás príde dnes niekto vyšibať. Aby nebol Váš stôl prázdny, inšpirujte sa našimi receptami.
Syrová roláda.
Suroviny:
400 g syru na strúhanie, 160 g šunky, 1 tavený syr Lunex, 160 g diétnej salámy, 2 vajcia, pažítka, 100 g masla
Príprava receptu:
Ementál vložíme do mikroténového vrecka a dáme variť do vriacej vody až kým sa začne roztekať. Na alobale ho rozvaľkáme na tenký plát. Na plát poukladáme šunku. Z Lunexu, nakrájanej diétnej salámy, uvarených a nastrúhaných vajíčok, pažítky a masla si pripravíme nátierku, ktorú natrieme na šunku. Plát stočíme do rolády a v alobale necháme stuhnúť v chladničke.
Šunková roláda.
Suroviny:
400 g šunky, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 5 vajec, 150 g tvrdého strúhaného syra, 1 dcl 12% sladkej smotany, petržlenová vňať, 1 lístkové cesto
Príprava receptu:
Na rozpustenom masle opražíme nakrájanú šunku, osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, syr, smotanu, petržlenovú vňať a upečieme omeletu. Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme šunkovou omeletou, zvinieme a 15 minút pečieme.
Vajíčková saláma.
Suroviny:
1,5 PL želatíny, 2,5 dcl vody, 1 PL vegety, uvarená mrkva, uvarený petržlen, 100 g šunkovej salámy, 150 g bieleho jogurtu, 150 g tatárskej omáčky, 1 PL petržlenovej vňate, 1 PL oleja, 2 uvarené vajíčka
Príprava receptu:
Formu na biskupský chlebík potrieme olejom, naplníme studenou vodou a necháme v chlade asi 1,5 hodiny. Želatínu necháme napučať vo vode asi 10 minút, potom zohrejeme a pridáme všetky uvedené suroviny(mrkvu, petržlen, salám, vajíčka nakrájame). Z formy vylejeme vodu, nalejeme pripravenú zmes, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme stuhnúť. Nakrájané na plátky podávame s chlebom.
Veľkonočné syrové guľky.
Suroviny:
4 vajíčka uvarené na tvrdo, 200 g tvrdého syra, 100 g masla, 150 g tvarohu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, žltá a červená paprika, pažítka,
Príprava receptu:
Vajíčka a tvrdý syr nastrúhame, pridáme tvaroh cesnak, soľ, korenie a dobre premiešame. Tvarujeme guľky a obaľujeme ich v nasekanej žltej alebo červenej paprike, prípadne pažítke. Guľky napichujeme na špáradlá a poukladáme na listy hlávkového šalátu.
Prajeme dobrú chuť.